zondag 21 juni 2020

Suriname nadert met 222 actieve besmettingen zijn piek qua opvang

'Onze reguliere zorg moesten we terugbrengen om zorgpersoneel ter beschikking te stellen'


Suriname nadert met 222 actieve besmettingen zijn piek om personen die Covid-19 positief zijn, op te kunnen vangen. In het Wanica Ziekenhuis zijn nu ruim 100 patiënten opgevangen. De capaciteit daar is 120. Residence Inn, waar positieven met milde of geen klachten, zijn opgevangen, is vol. De opvang van geïnfecteerden met milde klachten in de Kamer van Koophandel en Fabrieken wordt morgen ingezet.

Algemeen directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Claudia Redan, zegt vandaag, zondag 21 juni 2020, op Starnieuws, dat er niet gesold moet worden met Covid-19. Iedereen dient zich te houden aan de Covid-maatregelen om de verspreiding beheersbaar te houden. Vanwege de Covid-19 crisis is een groot aantal personen opgenomen, geïsoleerd en of in quarantaine geplaatst.

'De toename heeft er naar toe geleid, dat wij onze reguliere zorg moesten terugbrengen om zorgpersoneel ter beschikking te stellen. Onze opname capaciteit is teruggebracht naar 50%. En poliklinische behandelingen is beperkt tot spoed en noodzakelijke zorg waarbij bepaalde patiënten groepen voorrang krijgen', aldus Redan.

'Slechts door naleving van de maatregelen zullen wij gezamenlijk in staat zijn deze uitbraak beheersbaar te houden.'

Veel zorgpersoneel van diverse instellingen is vrijgemaakt. De diensten zijn heel erg zwaar, merkt Redan op. Veel verpleegkundigen zien hun gezin niet, omdat ze ter plekke blijven in Wanica Ziekenhuis en rondom AZP. Zij draaien een 12-uren shift draaien, zeven dagen per week. Vanuit het AZP-team is het verzoek aan mensen om thuis te blijven als ze niets te zoeken te zoeken hebben, ook al is de lockdown versoepeld van 20.00 uur tot de volgende ochtend 5.00 uur.

President Desi Bouterse heeft gisteravond in een televisietoespraak meegedeeld, dat de overheid het maximale aan maatregelen getroffen heeft om de verspreiding van het Covid-19 virus zoveel mogelijk tegen te gaan.

'Er is echter een wrange realiteit. De quarantaine en isolatie capaciteit bereiken hun piek. De zorgexperts geven aan dat de besmettingscijfers zullen blijven stijgen. Hieruit moeten wij helaas concluderen dat ook het aantal doden zal toenemen. Wij gaan hiermee naar een nieuwe fase. Covid-19 is in Suriname. De vraag is hoe gaan wij hiermee om? De bal ligt nu vooral bij u. Ons aller eigen verantwoordelijkheid gaat nu een doorslaggevende rol spelen. We gaan de full lockdown versoepelen per zondag 21 juni. Vanuit overheidszijde zullen wij enkele maatregelen in place moeten houden, om de besmettingen niet ineens te laten pieken. Bij elke maatregel zullen de algehele hygiëne voorzorgsmaatregelen blijven gelden. Dit betekent dat u de sociale afstand moet bewaren, frequent uw handen wast en mond- en neusbedekking draagt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten