maandag 23 maart 2020

Regering heeft een voorlopig coronabudget van Srd 5 miljoen.

'Het budget in de strijd tegen het coronavirus wordt goed bewaakt'


Om de operaties in het kader van de aanpak van het coronavirus te financieren, is er een voorlopig coronabudget van Srd 5 miljoen. Naargelang de situatie voortduurt en meer geld nodig is, zal dat beschikbaar worden gesteld door het ministerie van Financiën, zegt minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, vandaag, maandag 23 maart 2020, in de Ware Tijd. 

De bewindsman wil geen specifieke coronapot rechtstreeks onder beheer van zijn ministerie. Voor zaken die aangeschaft moeten worden of diensten die betaald moeten worden, stuurt het ministerie van Volksgezondheid de rekening direct naar het ministerie van Financiën voor uitbetaling.

Het ministerie laat ook geen financiële donaties van burgers of particulieren op zijn rekeningen storten wanneer die worden aangeboden. 'Ik laat de mensen hun geld houden en als er iets betaald moet worden stuur ik de nota en de donateur betaalt rechtstreeks aan de leverancier of dienstverlener. Ik wil nadat corona voorbij is niet dat er onbetaalde rekeningen zijn. Ik wil ook geen schandaal zoals Naschoolse Opvang', zegt Elias.

Intussen hebben verschillende particulieren en bedrijven financiële hulp aangeboden. Zo heeft de Israëlische LR Group 100.000 Amerikaanse dollar aangeboden. Uit die middelen zouden reeds betalingen zijn gedaan voor de levering van medische verbruiksartikelen.

Tijdens de persconferentie van het Covid-19 Managementteam zei voorzitster Danielle Veira gisteren, dat het budget in de strijd tegen het coronavirus goed wordt bewaakt. Alle middelen die beschikbaar worden gesteld, zullen voor de aanpak worden aangewend. 'Die gaan wij op de juiste wijze gebruiken', zei de directrice Nationale Veiligheid.

Minister Elias overweegt om in het kader van transparantie elke week bekend te maken welke donaties van particulieren zijn binnengekomen en hoe die besteed worden. De bewindsman houdt er ernstig rekening mee, dat indien het coronavirus op grote schaal uitbreekt in Suriname, de bestrijding Volksgezondheid zeker zo'n Srd 50 miljoen zou kunnen kosten. Hij merkt op dat veel particulieren, alsook ambassades van bevriende naties en internationale organisaties zoals de PAHO (Pan-American Health Organization), veel materiële zaken hebben geschonken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten