maandag 23 maart 2020

Drukte bij geldwisselkantoren: Mensen wisselen snel vreemde valuta om in Srd's

Nieuwe 'cambiowet' leidt tot run op wisselkantoren...


Bij veel geldwisselkantoren was maandag 23 maart 2020 een grote toeloop van mensen die vreemde valuta omwisselden in Surinaamse dollars, als gevolg van de aanname van een nieuwe 'cambiowet' zaterdag door het parlement waarin is vastgesteld, dat vanaf de afkondiging van de wet de Centrale Bankkoers gehanteerd dient te worden bij transacties. 

Mensen proberen nu volgens de Ware Tijd massaal hun vreemde valuta tegen de nog hoge koers om te wisselen voordat de wet in werking treedt. President Desi Bouterse heeft maandag zijn handtekening al onder de nieuwe wet geplaatst en nu is het wachten op afkondiging en publicatie in het Staatsblad.

Door het bankwezen, bedrijfsleven, verzekeringswezen en vakbeweging is forse kritiek geleverd op de totstandkoming van de wet. 'Op dit moment is de Srd onder grote druk. Als dit zo aanhoudt taken de cambio's straks door hun voorraad Surinaamse dollars heen', zegt een leidinggevende in de cambiosector.

De officiële wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname is nog Srd 7,52. Bij cambio's kon maandag nog Srd 9,00 - Srd 10,00 ontvangen worden.

Met de nieuwe wet is het verboden voor cambio's vreemde valuta te verkopen aan burgers. Ze mogen uitsluitend opkopen. Wat ze hebben opgekocht moet binnen twee werkdagen met een vastgestelde winstmarge worden verkocht aan de Centrale Bank van Suriname. Op overtreding van de wet staan gevangenisstraffen tot 4 jaar en geldboetes van Srd 1 miljoen en verbeurdverklaring van in beslag genomen gelden.

Geldwisselkantoren riskeren ook intrekking van hun vergunning. Een speciaal toezichthoudend orgaan zal samen met de Centrale Bank van Suriname toezien op naleving van de wet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten