maandag 23 maart 2020

President Bouterse bekrachtigt omstreden wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren bekrachtigd.

(Bron foto's: NII)
'Voor toekomst is wet belangrijk om op langere termijn meer transparantie over de deviezenreserve te geven'



President Desi Bouterse heeft maandag de omstreden wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren bekrachtigd. Dat bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII, maandagmiddag 23 maart 2020. De volgende stap is volgens het NII, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de wet afkondigt, waarna opname in het Staatsblad volgt. 

'Voor de toekomst is de wet belangrijk om op langere termijn meer transparantie over de deviezenreserve aan iedereen te geven en de deviezenvoorraad beter te beheersen', aldus het NII.

Over de maatregelen, zoals opgenomen in de wet, wordt verwacht dat die een 'positief effect' hebben op de koers. 'Maar, om een grotere daling te krijgen zal de regering nog wat andere maatregelen moeten nemen. Er moeten natuurlijk nog meer zaken worden gedaan om onze economie en financiële situatie te verbeteren en gezond te maken.'

De nieuwe wet is zaterdag in de vroege ochtend in De Nationale Assemblee aangenomen. Sindsdien is er vanuit verschillende organisaties felle kritiek geuit door onder meer de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, de Surinaamse Bankiersvereniging, de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen, de Algemene Aannemersvereniging en de Vereniging van Cambiohouders Suriname. De - in ogen van velen - omstreden wet werd zaterdag na een marathonzitting om vijf uur 's morgens met 26 stemmen aangenomen door de coalitie. Ruim twee uur daarvoor waren zes oppositieleden uit protest weggelopen.

In de wet is onder meer opgenomen dat er geen cash valutatransacties binnen Suriname mogen worden gedaan. De bedoeling van die regel is volgens NII, dat de vraag naar cash dollars stopt of behoorlijk omlaag gaat. NII geeft de verzekering dat iedereen zijn valuta mag houden. 'De regering neemt geen dollars of euro's van niemand. Iedereen mag zijn valuta op de bank gewoon gebruiken om noodzakelijke valutabetalingen in het buitenland te doen via de valutarekening.' Ook wordt aangegeven dat burgers hun valuta mogen lichten. 'Let op: u mag het niet in Suriname gebruiken!!' wordt gewaarschuwd. Het wisselen kan bij de bank, direct na opname, of bij een cambio.

Onderstreept wordt dat de koers door de Centrale Bank van Suriname wordt bepaald. Het is cambio's verboden valuta te verkopen. De kantoren mogen alleen vreemd geld opkopen. 'Die valuta moeten ze binnen twee werkdagen aan de Centrale Bank verkopen, aan niemand anders', staat in het NII-persbericht.

De Centrale Bank van Suriname is verplicht elk kwartaal een rapport te publiceren over de valuta-inkomsten en -uitgaven en een inschatting voor de rest van het jaar. 'Als de bank aangeeft dat er minder deviezen zullen binnenkomen dan uitgegeven, is de regering verplicht de import van sommige niet essentiële producten zodanig te verminderen dat de deviezeninkomsten en uitgaven tenminste gelijk worden.' Het zijn 'steeds tijdelijke maatregelen'.

In het verlengde van dit punt zal de regering een lijst van essentiële goederen samenstellen. Daarop moeten verplicht voorkomen: voedingsmiddelen, medicijnen en andere medische middelen, productiemiddelen en zaken die de overheid nodig heeft. 'In eerste instantie worden de importuitgaven voor niet- essentiële en luxe goederen beperkt. We hopen dat daardoor ook de eigen productie op gang komt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten