zaterdag 21 maart 2020

Staatsolie-directeur Elias ontkent explosieve Covid-19-situatie op terrein raffinaderij

Staatsolie-directeur Elias
Zeker drie Covid-19 besmet- tingen te herleiden naar medewerkers Staatsolie

Covid-19-gevallen in Suriname zouden vooral te wijten zijn aan onprofessionele houding verantwoordelijken bij Staatsolie


De Covid-19-besmettingen in Suriname, waarvan zeker drie zijn te herleiden naar medewerkers van Staatsolie, maar ook de ‘total lock down’ van de raffinaderij te Tout Lui Faut zaterdagmorgen, roepen vraagtekens op bij veel medewerkers van het bedrijf. Dat schrijft althans de Ware Tijd zaterdag 21 maart 2020.

Volgens verschillende bronnen loopt bij Staatsolie de situatie, als het gaat om het onder controle krijgen van Covid-19, ernstig uit de hand en dat er bij het staatsbedrijf een explosieve situatie zou zijn. Er zouden volgens de informatie veel potentiële Covid-19-gevallen zijn bij zowel Surinamers als buitenlanders die in de afgelopen maanden naar en uit Suriname zijn vertrokken.

Het verwijt zou zijn, dat de leiding van Staatsolie niet de juiste voorzorgmaatregelen neemt, onvoldoende communiceert met de werkvloer en bevoegde instanties zoals het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg niet op de hoogte stelt van wat zich binnen het bedrijf afspeelt.

Staatsolie-directeur Rudolf Elias ontkent de explosieve situatie en zegt dat Staatsolie alle voorzorgsmaatregelen in acht heeft genomen, nadat het eerste geval van Covid-19 in Suriname bekend was en het in dat geval inderdaad ging om een medewerkster van het bedrijf. Hij bevestigt, dat deze persoon na uit Nederland te zijn teruggekeerd zich op de werkvloer heeft begeven en zou zijn gesommeerd naar huis te vertrekken. Echter kon niet voorkomen worden, dat zij nog enkele uren aanwezig was. In die uren, drie tot vier volgens Elias, zou zij met ongeveer negentien personen in contact zijn geweest. Die personen zouden door de leiding in quarantaine zijn geplaatst en getest. Uit deze groep zijn nog twee personen positief getest.

'Dus als het gaat om Staatsolie kan ik bevestigen, dat uit het eerste geval er twee andere gevallen zijn die te maken hebben met Staatsolie. Alle andere geruchten berusten niet op waarheid', zegt Elias.

De informatie uit bronnen binnen en buiten Staatsolie geeft echter volgens Wilfred Leeuwin van de Ware Tijd een ander beeld van de situatie. Al vanaf de eerste besmetting zou intern alarm zijn geslagen en het verwijt zijn gemaakt dat de voorzorgsmaatregelen niet in acht worden genomen, er geen communicatie is met de werkvloer en dat er op een afsnauwende manier wordt gereageerd als er over mogelijke besmettingen wordt gesproken.

Op de plant van de raffinaderij zou de situatie het ergst zijn, omdat daar buitenlanders rondlopen, onder wie Italianen, die een mogelijke bron van besmetting kunnen zijn. Elias ontkent dit ten stelligste. 'Deze buitenlanders zijn al vanaf januari in Suriname, nog voordat in Europa het eerste geval van Covid-19 bekend werd. Een deel van deze mensen is intussen ook al uit het land vertrokken', zegt de Staatsolie-directeur.

De bronnen blijven deze informatie echter weerspreken en geven aan, dat de onzekerheid juist komt, omdat er vanuit de leiding van het staatsbedrijf onvoldoende maatregelen worden genomen. 'De health safety and environmental-voorschriften worden compleet opzijgeschoven', zegt een bron die aangeeft dat Covid-19-gevallen in Suriname voornamelijk te wijten zijn aan de onprofessionele houding van verantwoordelijken bij het staatsbedrijf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten