zaterdag 21 maart 2020

Pertjajah Luhur houdt vast aan kaalplukcontract voor toekomstige Assembleeleden

Vonnis tegen Sapoen en Chitan, over inleveren zetel, verandert standpunt PL-leiding niet

'Verkiezingscampagne gaat wel door, maar met inachtneming van de WHO-regels'


Ondanks het vonnis tegen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, over het inleveren van hun Assembleezetel, zal een kaalplukcontract voor toekomstige Assembleeleden nog nodig zijn. De Terugroepwet, zoals die volgens het vonnis nog van toepassing bleek op beide ex-parlementariërs, bestaat nu immers niet meer. In de plaats daarvan is de ‘Wet Beëindiging Lidmaatschap DNA’ gekomen.

Dit is zaterdagmiddag 21 maart 2020 ter sprake gekomen tijdens een persconferentie van de Pertjajah Luhur, waarin de partijtop nader is ingegaan op het vonnis in de kwestie Sapoen/Chitan, aldus Starnieuws.

Volgens de ‘nieuwe’ Terugroepwet zijn er nu twee gronden voor terugroeping: de volksvertegenwoordiger moet de politieke organisatie vrijwillig verlaten en/of de volksvertegenwoordiger moet formeel en vrijwillig lid worden van een nieuwe politieke organisatie. PL-secretaris Rob Soentik noemde deze huidige Terugroepwet gelegenheidswetgeving, waarvan nadere bestudering noodzakelijk maakt dat toekomstige Assembleeleden toch een kaalplukcontract zouden moeten tekenen.

Partijvoorzitter Paul Somohardjo zei over deze kwestie, dat de partij er alles aan wil doen om mensen, die denken dat ze verraad willen plegen, te laten beseffen welke zware financiële consequenties deze handeling met zich meebrengt.

Iwan Ganga, voorzitter van de KTPI tevens lid van de eenheidsbeweging, die zich onder de vlag van de PL heeft ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen, zei dat het vonnis een doorbraak is in politiek Suriname. Hij noemde het een geruststelling voor kiezers en het volk dat mensen er niet ongestraft vandoor kunnen gaan met hun stemmen en zetels. Ganga merkte op, dat Assembleeleden zijn voorgedragen door een politieke organisatie en als zodanig de zetel dan ook niet hun persoonlijke eigendom is. Zij kunnen dus niet zonder meer zeggen, dat zij met zetel en al de partij verlaten die hen heeft voorgedragen. 'Dit moet een les zijn voor toekomstige Assembleeleden', sprak hij.

'Gisteren hebben we een mijlpaal bereikt', zei voorzitter John Nasibdar van Nieuw Suriname (NS). Overlopen zonder dat dit enige consequenties heeft voor de overloper, is verleden tijd. Nasibdar, die met NS ook deel uitmaakt van de eenheidsbeweging, benadrukte dat elke zetel die wordt vergaard, moet worden gebruikt om de belangen van het volk te behartigen. 'Als leden van je partij je voordragen, moet je loyaal zijn naar je mensen toe en werken voor land en volk, niet alleen voor jezelf', verklaarde hij.

Voor voorzitter Waldi Nain van de PDO, ook partner in de eenheidsbeweging, is met het vonnis de democratie een stap vooruit gegaan. 'We leven daadwerkelijk in een rechtstaat en de trias politica wordt gerespecteerd', stelde hij.

Volgens Somohardjo doet de eenheidsbeweging er alles aan om de instructies van de WHO (World Health Organization) op te volgen, als het gaat om het treffen van voorzieningen die de verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk moeten indammen. Zo is tijdens de persconferentie vandaag een afstand van ruim 1.5 meter aangehouden tussen de stoelen en was er handsanitizer ter beschikking. Voorts heeft de partij er op toegezien dat er niet meer dan 50 personen werden toegelaten tot de persconferentie, slechts de helft van het aantal van 100 dat door de autoriteiten is toegestaan. Ook de campagnevoering is aangepast. 'Die gaat wel door, maar met inachtneming van de WHO-regels', zegt Somohardjo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten