maandag 3 februari 2020

Tweede activist die campagne voert voor behoud monarchvlinders dood aangetroffen in Mexico

Raúl Hernández werkte als gids bij vlinderreservaat in de staat Michoacán

Lichaam vertoont tekenen van afranselingen en hoofdletsel


Een tweede activist die campagne voert voor het behoud van monarchvlinders en het bos waarin ze overwinteren, is dood aangetroffen in Mexico. Raúl Hernández werkte als gids bij een vlinderreservaat, Santuario El Rosario, in de staat Michoacán. 

Zijn lichaam, dat tekenen van afranselingen en hoofdletsel vertoonde, werd twee dagen na de begrafenis van Homero Gómez gevonden. Gómez beheerde een monarchvlinderreservaat in dezelfde staat en had bedreigingen ontvangen, zei zijn familie.


Raúl Hernández, 44, verdween op maandag 27 januari. Hij had zijn werk verlaten zoals gewoonlijk en werd voor het laatst gezien in de middag in een dorp genaamd El Oyamel. Zijn lichaam werd zes dagen later gevonden op de top van een heuvel in het monarchvlinderreservaat van El Campanario.


Forensische experts zeiden, dat zijn lichaam bedekt was met blauwe plekken en dat hij een diepe wond aan zijn hoofd had. Een onderzoek naar zijn dood is aan de gang.


Natuurbeschermers vrezen dat zijn dood mogelijk verband houdt met die van Homero Gómez, die op 13 januari in hetzelfde gebied verdween. Het lichaam van de heer Gómez werd op 29 januari in een waterput gevonden.


Zijn familie zei, dat de activist voorafgaand aan zijn verdwijning bedreigingen had ontvangen die hem waarschuwden zijn campagne tegen illegale houtkap te stoppen. Hij was een onvermoeibare campagnevoerder voor het behoud van de monarchvlinder en de dennen- en sparrenbossen waar hij overwintert. Het heiligdom dat hij beheerde, werd in november geopend als onderdeel van een strategie om illegale houtkap in het gebied, dat een belangrijk leefgebied voor de soort is, te stoppen.

Ambtenaren zeiden aanvankelijk, dat zijn lichaam geen tekenen van geweld vertoonde, maar een post mortem onderzoek onthulde dat hij een klap op zijn hoofd had gehad voordat hij in de put verdronk.

Het aantal moorden in Mexico is de afgelopen jaren gestegen en officiële cijfers suggereren dat 2019 het hoogste aantal ooit heeft geregistreerd, met 34.582 moorden. Velen worden verondersteld te worden uitgevoerd door criminele bendes die iedereen doden die hun illegale activiteiten zou kunnen verstoren, variërend van drugs- en mensenhandel tot afpersing, houtkap en mijnbouw. ​​

Wetenschappers zijn gefascineerd door de oranje en zwarte vlinders vanwege de grote afstanden die ze vliegen elk jaar naar hun winterslaap in Mexico - de langste migratie van een insect. Onderzoekers ontdekten dat de vlinders elk jaar een soort intern zonnekompas gebruiken om hen tijdens hun vlucht van Canada en de VS naar hetzelfde gebied op de grens tussen Michoacán en de staat Mexico te leiden.


Zodra ze de berghellingen van de oyamel-sparrenbossen in dat gebied bereiken, bundelen ze zich samen om warm te blijven. Tienduizenden vlinders zijn te zien op een enkele boom, waardoor een kleurrijk spektakel ontstaat dat een trekpleister is geworden voor toeristen. Maar, milieuactivisten hebben gewaarschuwd dat illegale houtkap een groot risico vormt voor deze bossen en de vlinders die hier de winter doorbrengen.

Noot: Starnieuws bericht maandag 3 februari exact hetzelfde, maar vermeldt geen enkele bron!

(Suriname Mirror/Expansion Politica/Twitter/La Razon/Prensa Latina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten