maandag 3 februari 2020

OM gestart met strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk strafbare handelingen bij Centrale Bank

'In samen- spraak met minister van Justitie en Politie is een rechercheteam gevormd'


Het Openbaar Ministerie (OM) is begonnen met het strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke strafbare handelingen die zijn gepleegd bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) door met name oud-governor Robert van Trikt.

'In samenspraak met de minister van Justitie en Politie is een rechercheteam samengesteld en zijn voorzieningen getroffen voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek, met welk onderzoek inmiddels een aanvang is gemaakt', meldt het Openbaar Ministerie vandaag, maandag 3 februari 2020.

Het OM stelt, dat ruim een week na de bespreking op het presidentieel paleis via advocatenkantoor Naarendorp een brief van de regeringscommissaris en de drie directeuren bij de CBvS is ontvangen. Daarin wordt met redenen omkleed het verzoek gedaan tot het instellen van een opsporingsonderzoek. Het verzoek is mede gedaan op instructie van minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, heeft de CBvS-leiding aan het parket laten weten.

De afgelopen weken zijn diverse schandalen die zich binnen de Centrale Bank hebben afgespeeld naar buiten gekomen. De schandalen, vooral de verdwijning van meer dan honderd miljoen Amerikaanse dollar van de valutakasreserve van de banken en de aanschaf door Van Trikt van twee dure auto's, hebben voor de nodige opschudding gezorgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten