maandag 3 februari 2020

Sylvana Simons waagt weer poging om als lijsttrekster van Bij1 op pluche Tweede Kamer te belanden

Emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker: 'Simons is moedig'

(Bron foto: Twitter)

- 'Racisten noemen we racisten, fascisten noemen we fascisten en seksisten noemen we seksisten'
- Simons doet oproep aan de ‘mensen van de grote boze media’: 'We willen graag wat leuks lezen, we zijn eraan toe'


Sylvana Simons wil als lijsttrekster van Bij1 opnieuw een gooi doen naar een Tweede Kamerzetel. Dat de vorige poging mislukte en dat ze op social media de nodige rotzooi over zich heen krijgt, schrikt haar niet af.

'Wie wil dat mensen veranderen zodat er geen verschil meer is, kraamt destructieve onzin uit', zei gastvrouw en boegbeeld Sylvana Simons gisteren bij de start van de landelijke campagne om de Tweede Kamer in te komen bij de volgende verkiezingen. De aftrap van deze campagne vond plaats onder de hashtag #kombij1 in DOK Amsterdam, zo bericht het AD vandaag, maandag 3 februari 2020.

Bij1 wil vooral activistisch en linkser dan links zijn, zoals emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit Gloria Wekker in haar bijdrage betoogde. Wekker is de politieke peetmoeder van Simons.



Met haar boek ‘Witte onschuld’ schreef ze een aanklacht tegen het ‘dominante zelfbeeld van de witte Nederlander’, waardoor racisme volgens haar in stand wordt gehouden. Wekker stelt dat werk in ‘laaggewaardeerde maatschappelijke domeinen’ vooral wordt verricht door ‘mensen van kleur’, terwijl de boardrooms van grote bedrijven vooral wit zijn.

Bij1 is veel meer dan de partij van Sylvana Simons, vindt Simons. 'Ja, ik sta graag op de barricaden, maar ik sta er niet alleen', zei ze tegen de menigte.


'Ik weet wat me te wachten staat. Maar, het zou onverteer­baar zijn als mensen op social media zouden bepalen wie wel en wie niet mogen spreken.' 


Niemand kijkt er desondanks van op dat ze zichzelf kandideert voor het lijsttrekkerschap. Zij was al bekend als tv-presentatrice en vj en is als raadslid in Amsterdam op dit moment de enige actieve politicus voor Bij1. In de raad behaalt Bij1 tastbare resultaten, beweert Simons. Maar, daar leest ze weinig over terug. Ze doet een oproep aan de ‘mensen van de grote boze media’: 'We willen graag wat leuks lezen. We zijn eraan toe.'


Volgens Wekker is Simons moedig, want het is ‘niet eenvoudig’ je staande te houden ‘als er weer eens de pleuris uitbreekt’. Ze doelt op de harde, vaak racistisch getinte aanvallen jegens het boegbeeld van de partij. Voor Simons zelf zijn de ‘trollen’ geen reden geweest om misschien maar niet voor een nieuw lijsttrekkerschap te gaan. 'Ik weet wat me te wachten staat. Maar, het zou onverteerbaar zijn als mensen op social media zouden bepalen wie wel en wie niet mogen spreken.' 

Simons piekert er niet over haar woorden anders te kiezen. 'Dat onze toon niet voor iedereen prettig zal zijn, jammer dan. Racisten noemen we racisten, fascisten noemen we fascisten en seksisten noemen we seksisten.' 

In 2017 haalde de partij net geen zetel. De voorbereidingstijd was toen te kort, meent Simons. Met nog ruim een jaar te gaan zitten er misschien wel vijf zetels in, dagdroomt Wekker. Simons houdt het op ‘een aantal’.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten