vrijdag 31 januari 2020

Meest prominente vlinderactivist van Mexico dood aangetroffen in waterput

Doodsoorzaak Homero Gómez González nog niet duidelijk

Familie vreest dat hij mogelijk een slachtoffer van kartelgeweld is


Man bekend als de meest prominente vlinderactivist van Mexico is dood aangetroffen in een waterput, en zijn familie vreest dat hij mogelijk een slachtoffer van kartelgeweld is, volgens lokale media donderdag 30 januari 2020.

Homero Gómez González, een voormalige houthakker die een van de meest vocale verdedigers van de monarchvlinderpopulatie in centraal Mexico werd, verdween op 13 januari - zo meldden alarmerende milieuactivisten in het hele land en de VS, de Washington Post.

Mensenrechtengroeperingen vermoedden onmiddellijk, dat boze houthakkers of criminele groepen in de stad Ocampo in de staat Michoacán - bekend om zijn gewelddadige bendes - mogelijk González hebben aangevallen.

Zijn lichaam werd drijvend woensdag gevonden in een waterput niet ver van het dat hij beheerde. Zijn doodsoorzaak was niet onmiddellijk duidelijk, zijn lichaam vertoonde geen duidelijke tekenen van geweld.


Maar, de familie van González vertelde lokale media, dat een georganiseerde misdaadbende de natuurbeschermer had bedreigd, volgens de BBC. Zijn familieleden zeiden ook dat ze telefoontjes ontvingen van mensen die beweerden hem te hebben ontvoerd en losgeld eisen, volgens de Washington Post.

González werd voor het laatst gezien tijdens een bijeenkomst in het dorp El Soldado op de middag van 13 januari, en familieleden meldden zijn verdwijning de volgende dag, meldde de BBC. Meer dan 200 vrijwilligers hielpen bij het zoeken naar González - en politiediensten in Ocampo en het naburige Angangueo werden vorige week vastgehouden voor ondervraging.

González opende zijn heiligdom Santuario El Rosario in november, een poging om illegale houtkap in het gebied te stoppen - een belangrijk leefgebied voor monarchvlinders,

In een Twitter-video die kort voor zijn verdwijning werd gepubliceerd, wordt González omringd door een wolk van vlinders getoond, terwijl hij mensen aanmoedigt om het heiligdom te bezoeken.


De Mexicaanse regering heeft houtkap in de regio verboden, waardoor de vlinders tot bloei konden komen - maar het verbod heeft spanningen tussen lokale houthakkers en natuurbeschermers aangewakkerd. 'Het is een gevecht geweest om het te handhaven', vertelde González vorige maand aan de Washington Post. 'En het is niet gemakkelijk geweest.'




(Suriname Mirror/Mexico News Daily/New York Post/El Universal/Twitter/CNN Español/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten