maandag 3 februari 2020

Granman Albert Aboikoni eist voor gemeenschap Boven-Suriname deel financiën dat wordt bespaard nu Afobaka stuwdam is overgedragen aan regering

'Saramaccaners hebben heel veel ingeleverd bij de bouw van de dam'

Minister Akiemboto: 'Op papier is er inderdaad sprake van een besparing, maar de regering heeft andere prioriteiten'


Albert Aboikoni, grootopperhoofd van de Saamaka, wil dat een deel van de financiën dat wordt bespaard nu de Afobaka stuwdam is overgedragen aan Suriname, wordt afgestaan aan de gemeenschap van Boven-Suriname. Dit heeft hij afgelopen weekend gezegd tegen minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 3 februari 2020.

De bewindsman was met een delegatie van Rosebel Gold Mines sinds donderdag in het gebied voor een beleefdheidsbezoek aan de granman.

De regering bespaart maandelijks tussen vijf en zeven miljoen Amerikaanse dollar nu ze de dam in eigen boezem heeft. Het grootopperhoofd eist dat een deel van dit bedrag wordt geïnvesteerd in zijn gebied. Hoeveel laat hij aan de beleidsmakers over. De granman wil wel uiterlijk midden februari tijdens de lio krutu te Asindohopo, uitsluitsel.

Het grootopperhoofd zegt dat het geld geïnvesteerd zal worden in duurzame projecten voor de Saramaccaanse gemeenschap. Daarover zal verantwoording worden afgelegd.

Aboikoni stelt dat Saramaccaners heel veel hebben ingeleverd bij de bouw van de dam. Honderden mensen hebben hun oorspronkelijke woonplaats met alle culturele herinneringen achtergelaten. Toch hebben ze tot nu toe geen concreet voordeel gehad aan de dam. Hij vindt financiële compensatie daarom meer dan op zijn plaats.

'Deze eis mag geen probleem zijn. De regering moet zoveel mogelijk proberen de behoefte van de bevolking te realiseren. Dus als wij van Boven-Suriname nu behoefte hebben aan een deel van dat geld, dan moet de regering dat in orde kunnen maken. We maken rechtmatig aanspraak daarop.' 

Akiemboto zegt, dat de regering zich serieus zal buigen over het verzoek van de granman, omdat het geld dat vrijkomt voor andere doeleinden wordt besteed. 'Op papier is er inderdaad sprake van een besparing, maar de regering heeft andere prioriteiten. Het geld dat we niet meer hoeven te betalen aan Suralco heeft al een bestemming.'

Akiemboto zegt, dat de regering samen met Suralco een fonds zal opzetten om projecten van dorpen die getroffen zijn door de werkzaamheden van de multinational, te ondersteunen. Echter, er moet nog vorm en inhoud worden gegeven daaraan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten