zondag 5 januari 2020

Karta-Bink (PL) pleit voor verstrekken zachte leningen aan boeren in de districten

'Elk district heeft zijn expertise en die moeten we in positieve zin uitbuiten voor de export'


Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) pleit voor het verstrekken van zachte leningen aan boeren in alle districten. Zij is voorstander van het landelijk opzetten van verwerkingsbedrijven met de juiste knowhow en het geven van begeleiding aan alle boeren, of het nu gaat om veeteelt, pluimvee of landbouw. 

'Elk district heeft zijn expertise en die moeten we in positieve zin uitbuiten voor de export. Elke ambassadeur zou als hoofddoel moeten hebben om afzetmarkten te zoeken voor ons land. Wanneer we overeenkomsten tekenen moet een afzetmarkt voor onze producten één van de hoofddoelen zijn. Zo een overeenkomst moet tot wederzijds voordeel strekken', stelt de volksvertegenwoordigster vandaag, zondag 5 januari 2020, op Starnieuws.

Bij het verstrekken van de zachte leningen is het belangrijk dat er een frequente controle vanuit de overheid plaatsvindt. Het gaat niet alleen om de registratie van producten, maar de boeren moeten vanaf het prille begin begeleid worden. Het Assembleelid is er grote voorstander van om laatstejaars studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en het Polytechnic College Suriname (PTC) te betrekken. Bovendien moeten de ministeries goed bemenst worden en kader dient een aantrekkelijke salaris te verdienen. 'Investeer in eigen kader wat we al in huis hebben', betoogt ze.

De PL-politica zegt, dat het bestemmingsplan van de ministeries nu echt van de grond moet komen. Ook als het gaat om onderwijs zal meer geïnvesteerd moeten worden. Onderwijs dient toegankelijk te zijn voor elke ingezetene. Met leermiddelen en lesmateriaal in voldoende voorraad kan het onderwijs beter verzorgd worden, zonder enige stagnatie. Het kind moet niet de dupe worden van niet goed uitgevoerd beleid. 'Demotivatie om te leren is uit den boze. Elk kind moet met plezier de schoolbanken bezoeken, met als doel uit te groeien tot het broodnodige kader van Suriname', geeft het PL-fractielid aan.

Naast onderwijs is ook de gezondheidszorg een sector waar Karta-Bink zich al geruime tijd sterk voor maakt. Net als scholen en opleidingsinstituten moeten gezondheidscentra toegankelijk zijn voor elke ingezetene, zodra er een ID kaart aangetoond wordt. 'Elke ingezetene moet medische behandeling kunnen krijgen. Om ongerief te voorkomen moet men verzekerd zijn. Neem het zekere voor het onzekere en draag je verzekeringspas altijd op zak', adviseert ze.

Karta-Bink zet zich al jaren in om goed en betaalbaar drinkwater mogelijk te doen maken voor een ieder in Commewijne, waar zij zelf ook woont. Daar zal zij de komende tijd niet minder aandacht aan besteden, zegt ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten