zondag 5 januari 2020

Toenemend aantal aanvallen piranha's op toeristen in Brazilië -Tientallen zwemmers in staten Sao Paolo en Parana afgelopen weken gebeten

Piranha's op zoek naar voedsel, door etensresten van mensen naar oevers rivieren getrokken


Toeristen die op weg zijn naar wat winterzon in Brazilië zijn gewaarschuwd alert te zijn op potentieel dodelijke piranha's te midden van een plotselinge piek in het aantal aanvallen. Tientallen zwemmers in de zuidelijke staten Sao Paolo en Parana zijn de afgelopen weken gebeten, inclusief in de rivieren van Pereira Barreto, waar zulke aanvallen al meer dan 20 jaar niet zijn geregistreerd. 

Volgens de lokale nieuwswebsite G1.Globo hebben meer dan 30 mensen in de voorheen rustige omgeving de afgelopen dagen medische hulp gezocht voor beten. En tijdens een golf van aanvallen vorige week in Pereira Barreto verloor één man een deel van zijn teen.


Hoewel de meeste aanvallen op mensen niet fataal blijken, zijn er gevallen geweest waarin slachtoffers zijn omgekomen.

Roodbuik piranha's zijn de grootste levende soorten in de groep en kunnen tot 20 centimeter lang worden. Piranha's hebben een van de sterkste beten van alle vissen vanwege hun stevige kaken en gekartelde tanden. Piranha's voelen zich aangetrokken tot spatten, daarom zijn kinderen kwetsbaarder voor aanvallen dan volwassenen.

De toename van aanvallen heeft de autoriteiten in Sao Paolo ertoe aangezet mensen te waarschuwen die van plan zijn af te koelen met een duik in rivieren. Op de stranden aan de rivier zijn borden aangebracht die zwemmers waarschuwen voor de risico's.

Het kunstmatige strand van Entre Rios do Oest in Parana heeft ook meer aanvallen gezien. Experts geloven dat de aanvallende piranha's op zoek zijn naar voedsel en door etensresten van mensen naar de oevers van de rivier worden getrokken. 

(Suriname Mirror/Daily Express/G1.Globo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten