zondag 5 januari 2020

Openbaar Ministerie Peru wil 12 jaar gevangenisstraf voor oud-parlementslid Kenji Fujimori

(Bron foto: AFP)
Kenji Fujimori beschuldigd van poging stemmen te kopen om afzetting ex-president Kuczynski te voorkomen


Peruaanse Officieren van Justitie eisen een gevangenisstraf van 12 jaar tegen voormalig parlementslid Kenji Fujimori op beschuldiging van poging om stemmen te kopen in een complot om te voorkomen, dat ex-president Pedro Pablo Kuczynski zou worden afgezet. 

Aanklager Bersabeth Revilla beschuldigt de zoon van de gevangen genomen ex-president Alberto Fujimori van omkoping en handel met invloed. Ook beschuldigt zijn voormalige parlementsleden Guillermo Bocangel en Bienvenido Ramirez. Officieren van Justitie willen 12 jaar gevangenisstraf voor Bocangel en 11 jaar voor Ramirez.


Aanklagers zeiden, dat Kenji Fujimori een deal had gesloten met Kuczynski om zijn vader gratie te verlenen in ruil voor het helpen van Kuczynski om een ​​gevangenisstraf te overleven. Dankzij de onthouding van een groep parlementariërs onder leiding van Kenji Fujimori overleefde Kuczynski de eerste poging om hem in december 2017 af te zetten wegens vermeende steekpenningen van het Braziliaanse conglomeraat Odebrecht.


Aanklagers startten in 2018 een voorlopig onderzoek naar Kenji Fujimori, Ramirez en Bocangel nadat ze in het geheim video's hadden opgenomen waarin de mannen een collega wilden omkopen om zich tegen de beschuldiging te verzetten. De beelden leidden tot het aftreden van Kuczynski en tot het verlies van zijn zetel door Kenji Fujimori.

Aanklagers onderzoeken ook de zus van Kenji, Keiko Fujimori, over geld dat ze van Odebrecht en andere bronnen heeft ontvangen voor haar verkiezingscampagnes in 2011 en 2016. De Peruaanse oppositieleidster Keiko, 44, werd in oktober 2018 in preventieve hechtenis genomen, maar werd op 29 november vrijgelaten na een uitspraak van het Constitutioneel Hof, dat geen invloed had op de corruptiezaak zelf.

Vader Alberto Fujimori, 81, zit 25 jaar gevangenisstraf uit voor mensenrechtenschendingen tijdens zijn presidentschap. Het Hooggerechtshof annuleerde de gratie die Kuczynski Fujimori had verleend, die van 1990 tot 2000 regeerde.

(Suriname Mirror/AFP/TeleSurTV/Twitter/Diario Correo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten