donderdag 9 juli 2020

Tientallen Braziliaanse bedrijven roepen op tot hardhandig optreden tegen illegale houtkap Amazone-regenwoud

(Bron foto: Andre Penner / Associated Press)
Bedrijven sporen regering aan meer te doen om het milieu te beschermen


Tientallen Braziliaanse bedrijven roepen op tot hardhandig optreden tegen illegale houtkap in het Amazone-regenwoud en uiten hun bezorgdheid dinsdag 7 juli 2020 in een brief aan de vicepresident, die de regeringsraad over die regio leidt. Ie brief aan generaal Hamilton Mourão staat, dat de zakelijke belangen van het land worden geschaad door de 'negatieve perceptie van het imago van Brazilië in het buitenland in verband met sociaal-ecologische problemen in de Amazone'

Hij drong erop aan, dat onmiddellijk actie wordt ondernomen om de negatieve reacties van buitenlandse investeerders en consumenten te verminderen. De brief is ondertekend door de Braziliaanse mijngigant Vale, brouwerij Ambev, Itaú bank en tientallen andere bedrijven. Het werd ook verzonden naar de Braziliaanse openbare aanklager en de hoofden van het Hooggerechtshof en beide congresgebouwen.

Het pleidooi was de eerste collectieve actie van Braziliaanse bedrijfsleiders om de regering aan te sporen meer te doen om het milieu te beschermen.

President Jair Bolsonaro trad in 2019 aan met toezeggingen om de rijkdommen van de uitgestrekte Amazone te ontsluiten en heeft zich herhaaldelijk verzet tegen het reserveren van grote gebieden voor inheemse volkeren. Als gevolg hiervan hebben sommige Europese wetgevers gezegd, dat ze tegen de ratificatie van een vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de douane-unie Mercosur, waaronder Brazilië, zouden stemmen, die in juni 2019 werd ondertekend na twintig jaar onderhandelen.

De ontbossing in de Amazone nam in de eerste vijf maanden van dit jaar toe met 22%, vergeleken met dezelfde periode van 2019, meldde de overheidsinstantie die het regenwoud bewaakt op 6 juni.

De regering kreeg vorig jaar ook internationale kritiek vanwege de wijdverbreide branden in de Amazone. Bolsonaro betwist de bewering, dat zijn regering niet voor de Amazone zorgt. Hij zei vorige week op een Mercosur-vergadering, dat zijn regering de besprekingen met verschillende partijen zal voortzetten om de 'acties die we hebben ondernomen om de bescherming van het Amazone-regenwoud en het welzijn van de inheemse bevolking te bevorderen, nader te omschrijven.'

(Suriname Mirror/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten