donderdag 9 juli 2020

Documenten door Nederland voorgestelde ‘Consensusrijkswet Hervormingsentiteit Cariben’ nog even geheim...

Media en burgers tasten in het duister, iedereen zwijgt


De documenten met betrekking tot de door Nederland voorgestelde ‘Consensusrijkswet Hervormingsentiteit Cariben’ zijn en blijven nog even geheim. Zelfs de naam van de entiteit (een bestuursorgaan) en ook de officiële benaming van de rijkswet zijn niet officieel bekendgemaakt. De media en burgers tasten in het duister en moeten enkel afgaan op wat bewindslieden van Curaçao, Aruba en Sint Maarten er tot nu toe over naar buiten hebben gebracht. 

De auteur van de consensusrijkswet, CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, doet zelf geen mededelingen. 'Na afloop van de Rijksministerraad (RMR) zal de staatssecretaris uitgebreid de pers te woord staan', zegt de Haagse woordvoerder van Knops.

De RMR is voor morgen gepland, aldus vandaag, donderdag 9 juli 2020, het Antilliaans Dagblad. Eerst zou deze afgelopen vrijdag 3 juli plaatsvinden, maar werd uitgesteld. Maandag 6 juli ontvingen de regeringen in Willemstad, Oranjestad en Philipsburg het papierwerk. Met duidelijke instructies over geheimhouding. Zelfs de Staten, de parlementen die over goedkeuring van wetgeving beslissen, dienen nog even geduld te hebben. 'Heel moeilijk', legt een minister uit. 'Ze zijn uitdrukkelijk vertrouwelijk.'

Andere ministers op de drie eilanden laten de vraag om inzage in de stukken zelfs onbeantwoord. Op de stukken staat gestempeld ‘Vertrouwelijk’ en met koeienletters in het geval van de regering-Rhuggenaath tweemaal ‘Curaçao’ diagonaal over de bladzijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten