donderdag 9 juli 2020

Oud-president Uribe van Colombia verliest rechtszaak tegen online serie 'Matarife'

'Matarife' onthult banden Uribe met het Medellin-kartel


Een rechter in Bogota heeft een bewering van de voormalige president van Colombia, Alvaro Uribe, verworpen dat de populaire online serie 'Matarife', die zijn banden met het Medellin-kartel onthult, zijn goede naam aantast. Volgens de verdedigers van Daniel Mendoza, de maker van de serie 'Matarife', was de weigering van de rechter om de claims als laster te beschouwen een overwinning voor 'de vrijheid van pers, film en journalistiek'


De advocaat van Uribe, Abelardo de la Espriella, zei dat hij in beroep zou gaan tegen de beslissing.


Mendoza zit al maanden ondergedoken nadat zijn aankondiging, dat Matarife 'Uribe moreel zou raken' tot de doodsbedreigingen leidde. De enorme populariteit van de serie verraste vrienden en vijanden van Uribe, die een soortgelijke rechtszaak verloren tegen senior journalist Gonzalo Guillen, die eerder de bijnaam van de voormalige president had uitgevonden.


Ironisch genoeg inspireerde de rechtszaak tegen Guillen Mendoza om de online serie te maken, die is gebaseerd op het decennialange onderzoek van de journalist naar de banden van de voormalige president met de georganiseerde misdaad. Binnen enkele weken maakte de serie Matarife, wat 'slachter' betekent, de populaire bijnaam voor Uribe, ondanks dat de media de serie en de pogingen van experts om Mendoza grotendeels negeren.


Het  bewijsmateriaal uit de serie voor de banden tussen Uribe en de georganiseerde misdaad is niet alleen schadelijk voor de voormalige president. De Partido Colombia Demócrata van de voormalige president en de regering van president Ivan Duque zijn in opstand, terwijl Matarife onthult hoe de drugshandel de regering en de Colombiaanse elite decennialang heeft beschadigd.

Vicepresidente Marta Lucia Ramirez zwoer ook Mendoza te vervolgen, nadat de serie een aflevering had gewijd aan de vermeende banden tussen de voormalige minister van Defensie van Uribe en de voormalige paramilitaire leider Salvatore Mancuso. De beweringen droegen bij aan het ontslag van Ramirez, wiens echtgenoot is onderzocht omdat hij zaken deed met een voormalige drugshandelaar van het Medellin-kartel en die gedwongen werd toe te geven dat haar broer een veroordeelde drugshandelaar is.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/YouTube/El Colombiano/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten