donderdag 9 juli 2020

Jaren nadat 43 Mexicaanse studenten verdwenen zijn overblijfselen van een slachtoffer gevonden ...

'We hebben het pact van straffeloosheid en stilte die de zaak omgeven gebroken'


De identificatie van de overblijfselen van één slachtoffer is het eerste teken van vooruitgang in jaren in een geval dat Mexico heeft getraumatiseerd en een symbool is geworden van corruptie en onrecht. Bijna zes jaar nadat 43 studenten  verdwenen, kondigde de regering dinsdag 7 juli 2020 de eerste grote doorbraak aan: Forensische wetenschappers hebben de overblijfselen van een van de studenten geïdentificeerd. 

Botfragmenten gevonden in de buurt waar de leerlingen verdwenen zijn getest door het Institute of Genetics aan de Universiteit van Innsbruck in Oostenrijk, en geïdentificeerd als de resten van Christian Alfonso Rodríguez Telumbre, een van de studenten, zei Omar Gómez Trejo, de speciale aanklager toegewezen aan de zaak. Hij voegde eraan toe, dat forensische experts uit Argentinië de bevindingen hadden bevestigd.


De ontdekking betekent een nieuw teken van vooruitgang in de richting van het oplossen van een zaak, die Mexico getraumatiseerd heeft en een symbool werd van de welig tierende corruptie in het rechtssysteem van het land. Men ging er al lang van uit dat de vermiste studenten zijn gedood, en verschillende mensen bij de autoriteiten erbij zijn betrokken, maar niemand is voor de rechter verschenen en het motief blijft een mysterie.


'We hebben het pact van straffeloosheid en stilte die de zaak omgeven gebroken', zei Trejo op een persconferentie. Hij voegde eraan toe: 'Vandaag vertellen we de families en de samenleving dat het recht op de waarheid zal prevaleren.'

De ontdekking is een overwinning voor president Andrés Manuel López Obrador, die beloofd had om prioriteit te geven aan het onderzoek - en die wanhopig behoefte heeft aan een politieke impuls te midden van een kelderende economie, stijgende criminaliteit en een coronavirus pandemie die blijft verslechteren in Mexico.

De aankondiging kwam aan de vooravond van het bezoek van López Obrador aan president Trump in Washington - een reis waarvoor de Mexicaanse president ronduit thuis werd bekritiseerd vanwege harde taal van de Amerikaanse president over Mexico en Mexicanen.

Voor de familieleden van de nog steeds niet gevonden studenten, die al jaren een meer robuust overheidsonderzoek naar hun dierbaren hadden geëist, betekent de identificatie een langverwachte stap naar sluiting.

Telumbre is pas de tweede die is gevonden, en de eerste sinds december 2014, toen een botfragment werd geïdentificeerd als behorend tot een andere vermiste student, Alexander Mora. 'Voor Christian's familie is het nieuws verwoestend, en voor de rest van de families is de materialisatie van hun ergste vrees dat dit alles van het lot van de studenten had kunnen zijn', zegt Santiago Aguirre, directeur van Centro Prodh, een mensenrechtenorganisatie die de families vertegenwoordigt.

Ze verwachten dat 'het begin van een nieuw en serieus onderzoek is, dat eens en voor altijd duidelijk maakt wat er gebeurd met elk een van de studenten', zei hij.

De studenten waren studenten aan de leraren hogeschool in de stad Ayotzinapa in de zuidelijke staat Guerrero. De avond dat ze verdwenen - 26 september 2014 - waren ze in het proces van regelen van bussen naar een demonstratie in Mexico-Stad, een aloude traditie onder studenten op hun hogeschool en een die grotendeels werd getolereerd door de busmaatschappijen. Maar hun escapade veranderde snel in een lange, aangrijpende en chaotische nacht van terreur en geweld waarbij rechtshandhaving en andere schutters betrokken waren, volgens twee rapporten uitgebracht door een internationaal panel van onderzoekers enkele jaren geleden.

Bij het aanbreken van de dag, waren zes mensen om het leven gekomen in de stad Iguala, waren er tientallen gewonden en 43 studenten waren verdwenen. Zelfs in een land vaak geplaagd door geweld, schokte het incident mensen en spoorde grote, landelijke protesten aan die eisen,t dat de regering het mysterie zou oplossen en het einde van corruptie en straffeloosheid.

In 2015, na maanden van onderzoek, concludeerde de regering van de toenmalige president Enrique Peña Nieto, dat de studenten waren ontvoerd door de politie namens een criminele groep, die ze op zijn beurt doodde, hun lichamen verbrandde op een vuilnisbelt en hun as in een rivier gooide.

(Suriname Mirror/The New York Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten