donderdag 9 juli 2020

Guerrillagroep ELN in Colombia wil bilateraal staakt-het-vuren van ten minste 90 dagen

Staakt-het-vuren om coronavirus te helpen bestrijden en vredesbe- sprekingen te voeren


De grootste actieve guerrillagroep van Colombia, het Ejército de Liberación Nacional (ELN), roept op tot een bilateraal staakt-het-vuren van ten minste 90 dagen om de coronaviruspandemie te helpen bestrijden en om weer vredesbesprekingen te voeren. 

Het voorstel van de linkse rebellengroep kwam nadat de 15 leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties unaniem een ​​resolutie hadden aangenomen op 1 juli om de pandemie van het coronavirus te bestrijden.


'Rekening houdend met resolutie 2532, die de steun heeft van paus Franciscus, roepen we president Ivan Duque op om in te stemmen met een bilateraal staakt-het-vuren voor 90 dagen. Onze diplomatieke delegatie, gevestigd in Havana, is bevoegd om alle operationele details te verwerken', zei de ELN in een verklaring. 'Als overeenstemming wordt bereikt over deze bilaterale stopzetting, zal er een klimaat van humanitaire harmonie ontstaan ​​dat de hervatting van de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de ELN zou bevorderen', voegde de groep eraan toe.

Hoewel de ELN er niet in geslaagd is een vredesakkoord te sluiten met eerdere regeringen, zei de hoofdonderhandelaar, Pablo Beltran, in mei dat de groep open stond voor deelname aan het wereldwijde staakt-het-vuren van drie maanden.

'Onze regering zal altijd voldoen aan de grondwettelijke plicht om misdaad in ons hele land aan te pakken', zei Duque in een update op Twitter. 'De ELN is een terroristische groepering die al decennia lang een plaag is voor dit land.'


Het ELN, dat uit 2.000 strijders bestond en door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische groep werd beschouwd, heeft in januari 2019 een aanslag met een autobom uitgevoerd op een politieacademie in Bogota, waarbij 22 cadetten werden gedood. De aanval maakte een einde aan de mogelijkheid van gesprekken met de regering van president Ivan Duque.

De president heeft geweigerd met de guerrillagroep te onderhandelen totdat het de ontvoeringen en de rekrutering van minderjarigen stopt, de gijzelaars bevrijdt en de infrastructuur - zoals oliepijpleidingen - in het Andes-land niet meer aanvalt.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten