zondag 14 juni 2020

Lab in Quito, Ecuador, gedwongen om coronavirustesten te stoppen

Geen materialen meer aanwezig om de monsters veilig te analyseren


Een groot laboratorium in de hoofdstad van Ecuador is gesloten en stopte de verwerking van coronavirustests vrijdag 12 juni 2020, omdat technici geen basisbenodigdheden meer hadden zoals 'tubes', pipetten, maskers en handschoenen die nodig zijn om de monsters veilig te analyseren. 

Van het Biotechnologie Instituut van de Universidad Central del Ecuador werd verwacht, dat het tienduizenden tests zou ontvangen en verwerken, maar de directeur zei dat er slechts 5.150 gedaan konden worden voordat de materialen op waren. 'We kunnen geen tests meer verwerken vanwege een technisch mankement', zei Lucy Baldeón.


Ecuador is een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronavirus pandemie in Latijns-Amerika. Nu grote steden zoals Quito beginnen te heropenen, hebben de autoriteiten erop gestaan ​​dat het testen moet worden uitgebreid. Maar, die inspanningen zijn bemoeilijkt door corruptieschandalen, vertragingen bij het verkrijgen van tests en nu een tekort aan essentiële laboratoriummaterialen.

'We hebben de tests en we kunnen ze niet gebruiken', zei wethouder Bernardo Abad. 'Ze zijn gekocht, maar de stad heeft zich niet voorbereid.'

Het laboratorium van de universiteit is een van de twee die rechtstreeks door ambtenaren van Quito zijn gecontracteerd om de testcapaciteit van de stad te verbeteren. De andere is nog niet begonnen met het verwerken van tests. Het ministerie van Volksgezondheid heeft zijn eigen laboratoria en heeft van maart tot mei 16.379 tests uitgevoerd in Quito. Dat testen zal naar verwachting doorgaan, maar tot nu toe denken velen dat meer nodig is in de stad van 2,7 miljoen mensen.

Ecuador heeft in totaal 133.458 moleculaire en snelle Cobid-19-tests uitgevoerd, volgens het ministerie van Volksgezondheid, maar  de nationale cijfers per hoofd van de bevolking lopen ver achter op landen als Chili en Peru die de tests sterk hebben uitgebreid.

Technici van het Biotechnologie Instituut slaagden erin de afgelopen twee weken in bedrijf te blijven door materiaal van andere universitaire afdelingen te verzamelen. Ze hadden gemiddeld ongeveer 320 tests per dag voordat het labmateriaal op was. 'Er werd veel energie gestoken in het verkrijgen van de tests, maar de logistiek om het aantal te verwerken dat de stad nodig heeft ... was niet aanwezig', zei raadslid Luz Elena Coloma.

Aanklagers in Ecuador hebben 45 corruptiezaken geopend in verband met verdachte praktijken bij het verkrijgen van medische apparatuur om de pandemie het hoofd te bieden. Voormalig president Abdalá Bucaram werd eerder deze maand in Guayaquil gearresteerd in verband met de corruptie. Onderzoekers vonden 5.000 maskers en 2.000 testkits in zijn huis. De gezondheidssecretaris van Quito trad eind mei af nadat de aanklagers een onderzoek hadden geopend dat erop wees, dat er mogelijk teveel zou worden aangerekend bij de aankoop van 100,00 moleculaire Covif-19-tests.

Ecuador was een van de eerste landen in Latijns-Amerika die een golf van virusgevallen zag. In de kustplaats Guayaquil bereikten de ziekenhuizen begin april de maximale capaciteit en stuurden veel patiënten weg die later thuis overleden.

Meer recentelijk is de beperkte capaciteit van Quito op de intensive care uitgebreid naarmate de gevallen blijven toenemen. De directeur van het Biotechnologie Instituut gaf stadsambtenaren de schuld. 'De stad heeft de capaciteit voor hoeveel er verwerkt kan worden niet goed berekend', zei Baldeón. 'Ze hadden geen idee of geen technische input.'

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten