zondag 14 juni 2020

Bond bij IAmGold/Rosebel Gold Mines en directie nog niet nader tot elkaar

Arbeiders op het Saramacca- project ook in staking

Personeel zou daar met drie à vier personen op een kamer zijn ondergebracht, hygiëne laat te wensen over


De bond bij IAmGold/Rosebel Gold Mines en de directie hebben nog geen overeenstemming bereikt. De werknemers hebben sinds vrijdag het werk neergelegd en zijn in beraad, zo meldt Starnieuws zondag 14 juni 2020. 

Er zijn twee personen werkzaam bij Rosebel Covid-19 positief getest. De bond wil dat alle maatregelen getroffen worden om de veiligheid van de werknemers te garanderen. Hoewel de directie zegt zich te houden aan de Covid-19 regels van het Covid-19 Managementteam, stelt de bond dat de praktijk anders uitwijst.

Woordvoerder Otmar Biswane en secretaris-generaal Johan Seymor zeggen, dat de mensen nog steeds verhit zijn over de gang van zaken. De werknemers zullen het werk niet hervatten totdat er overeenstemming tussen de bond en de directie over een nieuw werkrooster. Ze willen niet 28 dagen op het werk zijn en twee weken thuis. Dit heeft onder andere gezinsontwrichting tot gevolg. De directie heeft dit werkschema voorgesteld om het personenverkeer aanzienlijk te beperken.

Zaterdagmiddag werd schoongemaakt bij Rosebel. Over het Saramaccaproject van Rosebel is de bond niet te spreken. Mensen zouden daar met drie tot vier personen op een kamer zijn ondergebracht. Ook de hygiëne laat te wensen over, zeggen de bestuursleden. Zij tonen met beelden aan hoe rommelig en slordig de situatie is. De accommodatie is zeer slecht, benadrukt Seymor. Ook de arbeiders op het Saramaccaproject hebben het werk neergelegd. Er moeten maatregelen worden getroffen.

De bond vindt dat werknemers ook niet naar de stad vervoerd kunnen worden, nu twee personen positief zijn getest. De mensen moeten eerst in quarantaine gaan totdat blijkt wat hun status is. Indien de mensen naar huis worden gestuurd, is de kans groot dat ze anderen zullen besmetten indien ze positief zijn.

Het Covid-19 Managementteam wordt opgeroepen om de zaak goed te monitoren. Op dit moment zijn meer dan twintig personen in quarantaine. 'Wij vragen gezondheid, veiligheid en garantie van de banen van de werknemers. Er moet dialoog komen', betoogt Seymor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten