zondag 14 juni 2020

74 Miljoen jaar oude zoogdiertanden ontdekt in Patagonië, Chili

Kleine tandjes behoorden toe aan de soort Magallanodon baikashkenke

(Bron foto's: Instituto Antártico Chileno)

Chileense en Argentijnse onderzoekers hebben tanden gevonden in het verre Patagonië, behorend tot een zoogdier dat 74 miljoen jaar geleden leefde, de oudste dergelijke resten die nog zijn ontdekt in het Zuid-Amerikaanse land, zo bericht het Instituto Antártico Chileno vrijdag 12 juni 2020. 

Wetenschappers ontdekten de kleine tandjes, die toebehoorden aan een soort genaamd Magallanodon baikashkenke, bij een opgraving nabij het Torres del Paine National Park, een afgelegen gebied van Patagonië dat beroemd is om zijn gletsjer-bedekte Andes-spitsen en ijskoude oceaanwateren.


Het kleine zoogdier zou tijdens het late Krijt-tijdperk in het zuiden van Patagonië hebben geleefd, naast dinosauriërs, krokodillen, schildpadden en vogels, volgens een artikel dat is gepubliceerd in het bulletin van het Museo Nacional de Historia Natural.


Het is het zuidelijkste record van Gondwanatheria, een groep lang uitgestorven vroege zoogdieren die naast dinosauriërs bestond.

Alexander Vargas, onderzoeker aan de Universidad de Chile, beschreef het zoogdier als een evolutionaire opstap tussen 'leggende zoogdieren, zoals het vogelbekdier ... en buideldieren.' Vargas zei dat het beest geen knaagdier was, maar 'knaagdierachtige kauwtanden' had ontwikkeld.

Gondwanatheria-overblijfselen uit het Krijt zijn uiterst zeldzaam, vooral in dit deel van Zuid-Amerika, volgens het  Instituto Antártico Chileno).

(Suriname Mirror/24Horas/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten