zondag 14 juni 2020

BBGO verwacht van nieuwe regering bovenal respect voor senioren en hun belangen

Gepen- sioneerden houden nare ervaring over aan wijze van communiceren regering-Bouterse

'Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën de grootste boosdoener van de slechte communicatie'


De Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) houdt een nare ervaring over aan de wijze waarop de regering met haar heeft gecommuniceerd. Ze verwacht daarom, dat het nieuwe regeerteam bovenal respect toont voor senioren en hun belangen. Dit is één van de punten die de organisatie woensdag onder de aandacht heeft gebracht van de leiders van de VHP, ABOP, NPS en PL, aldus zondag 14 juni 2020 de Ware Tijd. 

De BBGO is één van de maatschappelijke organisaties waarmee de beoogde regeercoalitie heeft gesproken over hoe zij hun rol zien in de toekomst van het land.

'Wanneer de BBGO een brief stuurt, verwacht ik dat er tenminste wordt gereageerd naar de organisatie die duizenden gepensioneerde ambtenaren vertegenwoordigt. Als iets niet kan, laat het weten', zegt Renate Wouden, voorzitster. De organisatie noemt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën de grootste boosdoener' van de slechte communicatie. Wouden: 'Hij reageerde nooit, wat je ook deed. Dat heeft kwaad bloed gezet bij sommige leden.' Ze verwijst in verband hiermee naar het toen opgerichte actiecomité.

Tijdens het digitale gesprek met de politieke leiders zijn tal van zaken onder de aandacht gebracht, maar de organisatie ervaart respect als belangrijkste vertrekpunt. Een van de zaken waar zij om heeft gevraagd, is een beleidsplan dat is toegespitst op senioren. Ook is gevraagd dat het OAS-document voor de bescherming van mensenrechten van senioren wordt geratificeerd. De BBGO is al zeker drie jaar bezig is om dit gedaan te krijgen.

De belangenorganisatie heeft ook aandacht gevraagd voor gepensioneerde leden van parastatale bedrijven die niet in aanmerking zijn gekomen voor pensioenverhoging, terwijl de overheid wel pensioenpremie van hen heeft ingehouden. Alleen gepensioneerden van parastatale bedrijven die in het FISO-systeem (Functie Informatiesysteem van de Overheid) zitten, hebben de verhoging ontvangen.

Er is ook aandacht gevraagd voor mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt, maar geen pensioen ontvangen. Deze groep van ongeveer duizend personen krijgt maandelijks een onderstand van tussen Srd 275 en Srd 375. 'Het is een groep die wel heeft gewerkt voor de overheid, maar geen pensioen heeft gestort', zegt Wouden. Ze legt uit dat de mensen wel een loonstrook kregen zoals dat bij ambtenaren gebeurde en daarom ervan uitgingen dat ze ook pensioen zouden krijgen. Wouden tekent aan, dat het veelal laag ontwikkelde mensen waren en meent daarom dat de overheid hen wel tegemoet zou kunnen komen. De organisatie had destijds voorgesteld hun uitkering op te trekken tot het niveau van het minimumloon.

Tijdens het gesprek zijn er nog andere zaken besproken zoals een welzijnsuitkering aan senioren en garantie voor de uitkering van de resterende twk-gelden. De organisatie heeft nadrukkelijk gevraagd dat senioren worden betrokken in raden en commissies die over hen besluiten nemen. 'Alles wordt boven de hoofden van de senioren gepland, maar je hebt geen inspraak.'

De organisatie heeft de politieke leiders op het hart gedrukt om alvast te werken aan de punten waar er geen geld voor nodig is, maar die wel belangrijk zijn voor het welzijn van deze groep zoals de ratificatie van het OAS-document.

Wouden zegt dat zij een 'goed gevoel' heeft overgehouden aan het gesprek en dat de leiders blij zijn met de punten die zijn aangehaald. Ze benadrukt wel dat de BBGO 'alert en kritisch' zal blijven, ongeacht welke regering aan de macht komt. De organisatie is alvast uitgenodigd voor een fysieke bijeenkomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten