zaterdag 20 juni 2020

Coronavirus verwoest inheemse stammen in het Braziliaanse Amazonegebied

Eind mei meer dan 980 corona-besmettingen en 125 Covid-19-doden onder de inheemse bevolking

Tatjig, Iogo en Typu Arara. Centraal zit Iogo, de oudste vrouw van de Arara-gemeenschap.
(Bron foto: © Leila Burger/Survival)
Arara-volk van Cachoeira Seca-gebied bijzonder hard getroffen met 46% van de 121 mensen die in reservaat leven besmet


Minstens 46% van de Arara-bevolking op het grondgebied van Cachoeira Seca is besmet. Het coronavirus verwoest inheemse stammen die in het Amazone-regenwoud leven terwijl het Brazilië overspoelt. 

Brazilië heeft de op één na grootste uitbraak ter wereld en heeft volgens het Johns Hopkins-virusdashboard bijna 1 miljoen gevallen van Covid-19 en meer dan 47.700 gerelateerde sterfgevallen gemeld. Maar, terwijl het sterftecijfer onder de Braziliaanse bevolking ongeveer 6,4% is, stijgt dat aantal tot 12,6% onder de inheemse bevolking, volgens CNN.


Eind mei waren er meer dan 980 gevallen van coronavirus en 125 Covid-19-gerelateerde sterfgevallen in de inheemse bevolking van Brazilië, volgens cijfers van de belangenbehartigingsgroep Articulation of the Indigenous Peoples of Brazil, meldde CNN.


Een stam, het Arara-volk van het Cachoeira Seca-gebied, is bijzonder hard getroffen, met 46% van de 121 mensen die in het reservaat leven, besmet, volgens Survival International, een organisatie die de inheemse rechten verdedigt. 'We zijn erg bezorgd', vertelde een man van Arara aan Survival International.

Bij de gezondheidspost in de buurt van hun dorp 'is er geen medicijn, geen beademingsapparaat'. Het dorp zelf ligt op drie dagen van de stad en het dichtstbijzijnde ziekenhuis, zei hij.

De Arara-stam werd voor het eerst benaderd in 1987, relatief recent in de maatschappelijke geschiedenis, waardoor ze volgens Survival International bijzonder kwetsbaar zijn voor ziekten van buitenaf. 'We vragen om bescherming bij deze gevallen van coronavirus', vertelde de man van Arara aan Survival International.


Van januari 2019 tot maart 2020 heeft het Amazone-land waar de Arara en andere inheemse groepen leven meer dan 8.000 hectare bos verloren als gevolg van illegale indringers en houthakkers, en is het 'een van de meest ontboste gebieden in het hele bioom', volgens een verklaring van het Federaal Openbaar Ministerie in de Braziliaanse deelstaat Pará, geplaatst op 7 mei. Deze inheemse groepen, bestaande uit ongeveer 900.000 mensen, leven al duizenden jaren in het regenwoud.

Maar, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gezegd, dat het land en de culturele rechten van de inheemse bevolking moeten worden weggenomen en dat ze in de samenleving moeten worden geïntegreerd.

(Suriname Mirror/Live Science)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten