zaterdag 20 juni 2020

Colombiaans leger onderzocht inzake wapenhandel voor illegale gewapende groepen

4e Brigade zou wapens hebben verhandeld en illegaal vuurwapenvergunningen hebben verleend



Topfunctionarissen van de Colombiaanse veiligheidstroepen worden verdacht van wapenhandel voor georganiseerde misdaadgroepen, meldde Semana donderdag 18 juni 2020. 

Een netwerk binnen de Cuarta Brigada del Ejército in Medellín, de Departamento de Control Comercio de armas (DCCA) en blijkbaar de Industria Militar de Colombia (Indumil) zou wapens hebben verhandeld en illegaal vuurwapenvergunningen hebben verleend, zo meldde het weekblad.

De contraspionagediensten van het leger kregen lucht van de onregelmatigheden in 2016 en kregen sinds 2019 hulp van het Openbaar Ministerie van Medellin, dat in augustus vorig jaar de voormalige 4e brigadecommandant generaal Jorge Romero arresteerde.


Voorafgaand aan de arrestatie van de generaal meldde Semana, dat de 4e Brigade wapenvergunningen verleende aan het misdaadsyndicaat Oficina de Envigado in Medellin.

Een recent gelekt contraspionagerapport over 'Operatie Baton' bevestigde naar verluidt, dat de legerbrigade in Medellin een beerput van corruptie blijft met banden met de georganiseerde misdaad. Wat het rapport van 'Operatie Baton' niet vermeldde, waren de bevindingen van het 7e contraspionagebataljon van het nationale leger in 2018, dat de illegale vergunning voor vuurwapens niet beperkt was tot Medellin, maar waarbij majoor Alexander Cardona, de directeur van het DDCA-kantoor in Bogota, betrokken was. Volgens dit rapport heeft Cardona licenties verleend aan leden van Los Pamplona, ​​een drugsbende die actief is in het oosten van Antioquia, nadat hun vergunningen waren geweigerd door de DDCA-kantoren in Medellin, de hoofdstad van de provincie.


Tijdens het onderzoek van de zaak begon contraspionage verdachten af ​​te luisteren en ontdekte dat leden van dit criminele netwerk al in onderhandeling waren over illegale wapenverkoop met een vermeende militaire functionaris met wapens geproduceerd of verkocht bij Indumil. 

'Er is genoeg te koop. We hebben Jerichos, er zijn Beretta's, er zijn er een hoop, wat je maar wilt.

Vermeende militaire functionaris op afluisterapparatuur 

Volgens de afluisterapparatuur werd onderhandeld in Fase Dos, een stripclub in Medellin, over ten minste een van de verkopen van wapens die naar verluidt illegaal waren verkregen bij Indumil en verkocht aan georganiseerde misdaadgroepen.

Hoewel het strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie van Medellin zich richt op de wapenverkopen waarvan het bewijs heeft na het incident met Los Pamplona, ​​wijst het bewijs erop dat de illegale licentieverkoop van de 4e Brigade aan de georganiseerde misdaad tegen die tijd de norm was geworden. Hoewel dit vermeende wapenhandel nieuws is, zijn de banden tussen La Oficina en de 4e Brigade dat niet. In feite gaan ze terug naar de hoogtijdagen van Pablo Escobar, zo niet eerder.

4e Brigade van Colombia: een legereenheid of een georganiseerde misdaadgroep? 
Het door Semana geopenbaarde schandaal is het laatste van een reeks die volgde op de benoeming van de voormalige bevelhebber van het nationale leger Nicasio Martinez door president Ivan Duque in december 2018.

De wapenhandel geeft echter aan, dat de banden van het leger met de georganiseerde misdaad niet alleen verder teruggaan naar Medellin, maar ook naar  het militaire hoofdkwartier in Bogota.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten