zaterdag 20 juni 2020

'Als minister heb ik geen enkele rol voor wat betreft moties van de Staten'

Minister Suzy Camelia-Römer nuanceert bijdrage aan concept-Statenmotie


'Als minister heb ik geen enkele rol voor wat betreft moties van de Staten. Binnen de coalitie draag ik wel bij, bij het innemen van gedeelde en breed gedragen standpunten. Toevallig ben ik ook staatsrechtelijk geschoold.'

Zo antwoordt minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, tevens partijleider van PIN (Partido Inovashon Nashonal), de kleinste regeringspartij van het kabinet-Rhuggenaath dat sinds mei 2017 verder wordt gesteund door PAR en MAN, op vragen in verband met het uitlekken van een ‘motie in wording’ die te maken heeft met de aanpassing van de Landsverordening integriteit (kandidaat-)ministers (LIKM).

In het concept is aan de hand van de zogeheten ‘track changes’ te zien, dat Camelia-Römer een bijdrage levert in de vorm van correcties en toevoegingen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 20 juni 2020.

Camelia-Römer zegt, dat ze bij de concept-motie niet betrokken was als minister, maar als lid van de coalitie en als staatsrechtjurist. De vraag is natuurlijk of de scheiding der machten - ook wel trias politica genoemd - niet strikt dient te worden gerespecteerd en nageleefd. 

'Er zijn toch samenwerkende partijen? Een regeerakkoord waar onze handtekening onder staat? Mag ik als coalitielid niet meehelpen aan een motie? Ministers worden altijd gevraagd. Er was woensdag een coalitievergadering met ministers van álle partijen. Dus het antwoord is dat het gewoon is dat ministers een bijdrage leveren aan moties. Het dualistisch stelsel is binnen een reëel politiek functioneren en is dus niet los te maken van de noodzaak tot politieke afstemming.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten