donderdag 9 april 2020

Eerste Braziliaanse inheemse Yanomami besmet met nieuwe coronavirus

(Bron foto: Odair Leal-Reuters)
Patiënt, een 15-jarige jongen, wordt behandeld op intensive care ziekenhuis in Boa Vista


Brazilië heeft het eerste coronavirus-geval onder de inheemse Yanomami-bevolking aangekondigd, een inheemse groep in de Amazone die bekend staat om zijn afgelegen ligging en kwetsbaarheid voor buitenlandse ziekten. 

De patiënt, een 15-jarige jongen, wordt behandeld op een intensive care-afdeling van een ziekenhuis in Boa Vista, de hoofdstad van de noordelijke staat Roraima, aldus ambtenarenaldus ambtenaren.


'Vandaag hebben we een zaak bij de Yanomami bevestigd, wat zeer zorgwekkend is', zei minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta woensdag 8 april  2020 op een persconferentie. 'We moeten uiterst voorzichtig zijn met [inheemse] gemeenschappen, vooral met gemeenschappen die heel weinig contact hebben met de buitenwereld.'


Brazilië heeft nu volgens de krant Globo ten minste zeven gevallen van coronavirus onder de inheemse bevolking bevestigd. De eerste was een 20-jarige vrouw uit de inheemse gemeenschap Kokama, die een week geleden positief werd bevestigd.

Brazilië heeft naar schatting 800.000 inheemsen uit meer dan 300 etnische groepen. De Yanomami, die bekend staan ​​om hun schmink en ingewikkelde piercings, tellen ongeveer 27.000. Ze waren tot het midden van de 20e eeuw grotendeels geïsoleerd van de buitenwereld en werden in de jaren zeventig verwoest door ziekten zoals mazelen en malaria.

Inheemsen in het Amazone-regenwoud zijn bijzonder kwetsbaar voor geïmporteerde ziekten, omdat ze historisch geïsoleerd zijn geweest van ziektekiemen waartegen een groot deel van de wereld immuniteit heeft ontwikkeld.


(Suriname Mirror/Estado de Minas/Al Jazeera/Primicia/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten