vrijdag 27 maart 2020

Wilde tapir geboren in de staat Rio de Janeiro in Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Meer dan 100 jaar geleden dat in staat Rio de Janeiro wilde tapir werd geboren


Een zogenoemde cameraval in het Reserva Ecológica de Guapiaçu in Brazilië legde pasgeleden iets heel bijzonders vast: een babytapir! Het was meer dan honderd jaar geleden dat er in de staat Rio de Janeiro in Brazilië een wilde tapir (Tapirus terrestris, laagland tapir) werd geboren, zo bericht Nature Today vrijdag 27 maart 2020. 


Tapirs komen voor in verschillende delen van de wereld, zo ook in het Atlantisch Regenwoud dat zich uitstrekt over Brazilië, Argentinië en Paraguay. De tapir is het grootste landzoogdier van Zuid-Amerika, en heeft wel iets weg van een varken. Tapirs worden vaak ‘tuinmannen van het bos’ genoemd, omdat ze een belangrijke rol spelen in de verspreiding van zaden en het ‘snoeien’ van bomen en struiken.

In de staat Rio de Janeiro waren deze bijzondere dieren verdwenen, daarom werd er de afgelopen jaren hard gewerkt aan een herintroductieproject.


Sinds 2017 werden vier mannetjes en drie vrouwtjes uitgezet door het Refauna-programma van het Federaal Instituut van Onderwijs, Wetenschap en Technologie van Rio de Janeiro. En met succes dus.

Deze babytapir werd waarschijnlijk in januari geboren. De onderzoekers geloven dat er nog een vrouwtje zwanger is.

Het herintroductieprogramma is erop gericht om het herstel van de natuur te versnellen. Het Atlantisch Regenwoud was namelijk ooit 1,3 miljoen vierkante kilometer groot. Helaas is nu de druk op het woud gigantisch: twee van ’s werelds grootste steden – São Paulo en Rio de Janeiro – liggen in het Atlantisch Regenwoud. En dat terwijl het gebied ontzettend belangrijk is.

Het is een van de meest biodiverse gebieden ter wereld, het biedt een thuis aan zeldzame dieren en het zorgt voor de zuivering van water en de opslag van CO2. Met de terugkeer van de tapir groeit de hoop dat het bos zich weer herstelt.

(De Surinaamse Courant/Nature Today/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten