vrijdag 27 maart 2020

Colombia: Maatregelen tegen Covid-19 mogen geen excuus zijn om bescherming mensenrechtenverdedigers te negeren'

(Bron foto: Colombia Reports)
'In het kader van Covid-19 lopen sociale leiders nu nog grotere risico's'

'Afgelopen week minstens zes sociale leiders en mensenrechtenverdedigers vermoord'


De Colombiaanse staat mag geen maatregelen gebruiken als reactie op de Covid-19-pandemie als voorwendsel om te verzwakken of zich terug te trekken wat betreft bescherming van mensenrechtenverdedigers en sociale leiders, zei Amnesty International vandaag, vrijdag 27 maart 2020. 

'Colombia is een van 's werelds meest dodelijke landen voor mensenrechtenverdedigers en sociale leiders en in het kader van Covid-19 lopen ze nu nog grotere risico's. Vanwege de beperkingen die zijn opgelegd om de pandemie in te dammen, zijn de beschermingsmaatregelen van de staat verzwakt, kunnen ze niet meer van de ene locatie naar de andere gaan voor hun veiligheid, en weten hun aanvallers dat de openbare veiligheidstroepen zich concentreren op kwesties die verband houden met de pandemie', zegt Erika Guevara-Rosas, directeur van de Amerika's bij Amnesty International.

'De Colombiaanse autoriteiten kunnen niet toestaan dat mensenrechtenverdedigers worden aangevallen en bedreigd. De staat moet zijn beschermingsregelingen handhaven en collectieve beschermingsstrategieën voor risicogemeenschappen ontwikkelen, en preventieve maatregelen nemen om Covid-19 in te perken.'

Amnesty International heeft informatie ontvangen dat de beschermingsmaatregelen die de National Protection Unit aan ten minste twee verdedigers biedt, de afgelopen dagen zijn verlaagd. In één geval is de verdediger door een vermindering van het aantal van zijn lijfwachten gedwongen onder te duiken uit angst om te worden aangevallen door gewapende groepen die hem hebben bedreigd vanwege zijn mensenrechtenwerk.

Een andere verdediger profiteert niet langer van nachtelijke patrouilles, die hem zouden kunnen blootstellen aan aanvallen.

Op 24 maart heeft Amnesty International een reeks aanbevelingen gedaan aan Amerikaanse staten om ervoor te zorgen dat hun reacties op Covid-19 in overeenstemming zijn met hun internationale mensenrechtenverplichtingen. VN-deskundigen hebben ook verklaard, dat maatregelen die in het kader van de pandemie zijn genomen, niet mogen leiden tot het zwijgen opleggen van mensenrechtenverdedigers.

In Colombia zijn de afgelopen week minstens zes sociale leiders en mensenrechtenverdedigers vermoord. Op 19 maart werd Ivo Humberto Bracamonte Quiroz, een raadslid uit Puerto Santander en directeur van het online nieuwsprogramma NPS, gedood tijdens het sporten in de wijk Beltranía in Puerto Santander.


Op dezelfde dag doodden drie gewapende mannen Marco Rivadeneira, een leider van Putumayo's campesino gemeenschappen en lid van de Mesa Nacional de Garantías, nadat ze hem hadden meegesleurd van een campesino-bijeenkomst in de wijk Nueva Granada in Puerto Así.


Angel Ovidio Quintero Gonzalez, een sociaal leider en voorzitter van de raad in San Francisco in het departement Antioquia, werd die dag ook gedood. De burgemeester van San Francisco meldde, dat Quintero het slachtoffer was van een schietpartij en hoewel hij erin slaagde te ontsnappen, werd zijn lichaam uren later in een rivier gevonden.


Op 24 maart meldde de regionale inheemse organisatie van Valle del Cauca (ORIVAC), dat twee inheemse leiders van Embera, Omar en Ernesto Guasiruma, werden gedood in een landelijk gebied van de gemeente Bolivar, terwijl ze voldeden aan de quarantaine van de regering bij hen thuis.


ORIVAC meldde ook, dat twee leden van dezelfde familie bij de aanval gewond raakten. Carlota Isabel Salinas Péres, een leidster van de NGO Organización Femenina Popular, werd ook op 24 maart vermoord in de gemeente San Pablo in het departement Bolivar. Rond 20.00 uur arriveerden gewapende mannen bij haar thuis in de wijk Guarigua en schoten haar dood. Haar partner wordt nog steeds vermist.



(De Surinaamse Courant/Amnesty International/Colombia Reports/Twitter) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten