woensdag 5 februari 2020

OM Curaçao eist vijf jaar cel tegen oud-directeur Van Kwartel van Refineria di Kòrsou

'Het eigen gewin stond voorop’ 

Drie verdachten horen vier jaar cel eisen in omkoopzaak bij zoeken nieuwe strategische partner door Refineria di Kòrsou


Het Openbaar Ministerie (OM) eist tegen de vier verdachten in de omkoopzaak bij het zoeken naar een nieuwe strategische partner door Refineria di Kòrsou (RdK) ‘een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar’. Toenmalig RdK-directeur Roderick van Kwartel moet wat het OM betreft zelfs vijf jaar achter de tralies, aldus woensdag 5 februari 2020 het Antilliaans Dagblad

Het viertal wordt ervan verdacht in juli en augustus 2018 te hebben samengewerkt met het doel twee medewerkers van Count Energy Trading bv, Colas Bos en Jeffrey Bollebakker, om te kopen.

Van Kwartel hangt een hogere straf boven het hoofd dan de andere drie verdachten, omdat hij als directeur ‘eindverantwoordelijke was voor het reilen en zeilen binnen RdK’ en hij ‘door zijn bemoeienis het omkopingstraject extra gewicht heeft gegeven’. Dat bleek maanda uit het requisitoir tijdens de behandeling van de strafzaken voor het Gerecht in eerste aanleg.

'Dat hij zijn positie misbruikte is daarom ernstiger', aldus het OM.

Het gaat behalve om Van Kwartel om voormalig RdK-medewerkers Gilbert Gregory Cijntje (technisch manager) en Michèle Mario Kinburn (projectingenieur) en om de door overheids-nv RdK ingehuurde consultant Ashley Isidora. Count is in de betreffende periode een van de partijen die meedingen in de aanbesteding voor een nieuwe strategische partner van de raffinaderij.

Het OM acht overduidelijk bewezen dat de vier ‘in nauwe samenwerking met elkaar schaamteloos hebben geprobeerd grote bedragen aan steekpenningen op te strijken’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten