woensdag 5 februari 2020

Aankoop terrein van ruim 550 hectare (Blauwmeer/project Concordia) door CBvS wordt teruggedraaid

'Als koop teruggedraaid wordt, heeft dat funeste gevolgen voor de bank'


De aankoop van een terrein van ruim 550 hectare (Blauwmeer/project Concordia) door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) wordt teruggedraaid. Het gaat om een project van de joint venture DSB/Assuria Vastgoed (DAVG). Assuria heeft 51% aandeel en DSB 49%. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei dinsdagavond in De Nationale Assemblee tijdens een spoedvergadering over het CBvS-schandaal, dat de vraag is of koop op een correcte wijze gedaan is en of het op basis van Bankwet heeft plaatsgevonden. 

DSB-algemeen directeur Steven Coutinho zegt woensdag 5 februari 2020 op Starnieuws, dat hij via De Nationale Assemblee dit nieuws heeft vernomen. Als de koop teruggedraaid wordt, heeft dat funeste gevolgen voor de bank, die juist een zeer moeilijke periode achter de rug heeft.

Hoefdraad stelde jaren geleden de aankoop van het project door de bank verkeerd is geweest. Dit project heeft DSB in grote financiële problemen gebracht. DSB is de grootste bank van Suriname en is een systeembank, vanwege de verwevenheid met andere instellingen. Wanneer een grote bank in problemen komt een risicobank wordt, dan moet alles aan gedaan worden om deze in stand te houden.

'Een gedwongen liquidatie van DSB zou duurder geweest zijn dan een te financieren reddingsactie en zou mede vanwege het domino effect gepaard gaan met zeer grote gevolgen voor de financiële sector en de reële economie, de samenleving, spaarders en aandeelhouders', voerde de minister aan. Besloten is door de CBvS de aankoop van het onroerend goed te doen met als voorwaarde dat de opbrengst geheel wordt aangewend voor DSB. Deze aankoop moet worden gezien als onderdeel van een totale actie die noodzakelijk was om de continuïteit van de DSB te garanderen.

Er is echter een discussie ontstaan tussen de leiding van de CBvS en de Raad van Toezicht over deze kwestie. Op basis hiervan heeft regeringscommissaris Vijay Kirpalani een overleg gehad met Hoefdraad. Er is gevraagd voor een 'second opinion' over de aankoop. Dat is ook gebeurd en er is negatief advies over deze aankoop uitgebracht. 'Zoals aan mij gerapporteerd, door de regeringscommissaris, is er al overeenstemming met Assuria NV dat dit terug zal worden gedraaid en dat er een andere oplossing hieruit zal voortvloeien', legde Hoefdraad uit. Hij zei, dat in november 2018 DSB een aandelen emissie verricht heeft die Srd 230 miljoen heeft opgebracht. De emissie heeft er toe geleid dat er nu vier grote aandeelhouders zijn met elk 17,96 procent. Het gaat om Assuria NV, Hakrinbank NV, Self-Reliance NV en Fatum NV. De emissie was noodzakelijk voor de versterking van het weerstandsvermogen van DSB. De verslechterende positie van DSB, welke onder meer tot uiting kwam in de voorlopige cijfers 2018, noodzaakte de bank wederom tot het nemen van maatregelen. Dit in het belang van de financiële stabiliteit. Slechte resultaten van DSB zouden doorwerken in de resultaten en vermogenspositie van de vier grootaandeelhouders. Een mogelijke run op de DSB kon niet worden uitgesloten.

De CBvS nam een besluit om 'Blauwmeer' te kopen. 'Een stuk grond van ruim 600 hectare eigendom van Panaso NV, 100% van DAVG, welke op haar beurt 51 procent/49 procent eigendom is van Assuria/DSB. Hiermee werd voorkomen dat DSB hoge voorzieningen moest nemen voor leningen die zij eerdere jaren had verstrekt aan beide DAVG en Panaso. Continuïteit van DSB was noodzakelijk en de Centrale Bank heeft daartoe actie ondernomen', legde de minister uit.

Hij beloofde De Nationale Assemblee te informeren over de verdere afwikkeling van deze kwestie.

DSB-CEO Coutinho vindt het waanzinnig, dat een overeenkomst, die ruim vier maanden geleden gesloten is met een instituut als de CBvS, gewoon wordt teruggedraaid. 'Dit heeft enorme gevolgen voor de bank. Een verkeerde deal die jaren geleden gesloten is, drukte zwaar in de boeken van de bank. De CBvS heeft steun verleend door deze kwestie af te handelen. Hiervoor is Srd 200 miljoen aan liquiditeiten afgeroomd en US$ 20 miljoen aan termijndeposito gegeven aan de CBvS. Als de overeenkomst ontbonden wordt, zal deze kwestie weer zwaar drukken op de bank', benadrukt Coutinho. 'Deze zaak zal worden aangevochten, desnoods aan de groene tafel', zegt de CEO van de bank.

Hij vindt het ook totaal niet kunnen, dat er geen overleg is gevoerd met de bank hierover. 'Hoe moeten wij nu een contract, dat we sluiten met CBvS, met een legal opinion beschouwen als het gewoon teruggedraaid wordt. Hoeveel is het waard als de Surinaamse Bankiersvereniging een overeenkomst sluit met de regering? Straks draait de regering die na 25 mei komt, dit ook terug,' merkt Coutinho op. Hij voert aan dat het nog erbij gaat om een eenzijdig genomen besluit. De foute deal is uit de boeken gegaan om DSB weer gezond te maken. 'In wiens belang is dit? Waarom gaan wij zo met elkaar om. Dit is niet vertrouwenwekkend', stelt de bankier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten