vrijdag 31 januari 2020

Van Dijk-Silos, voorzitster Onafhankelijk Kiesbureau: 'Kosten verkiezingen lopen absurd hoog op'

'Ik vraag mij af waar al dat geld voor nodig is'

'Ik verwacht wel dat de minister van Financiën zal ingrijpen, gezien het onrealistische bedrag'


Er wordt teveel geld uitgegeven aan de algemene verkiezingen in Suriname. 'Een kiezer in landen als de Verenigde Staten kost slechts 6 tot 7 Amerikaanse dollar. Hier in Suriname lopen de kosten absurd hoog op tot ruim 50 Amerikaanse dollar per kiezer. Dat is nergens voor nodig', zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) vandaag, vrijdag 31 januari 2020, in de Ware Tijd. 

Zij was inleidster tijdens een paneldiscussie woensdagavond over het verband tussen corruptie en de financiering van politieke partijen, georganiseerde door de buitenparlementaire partij DA'91. 'Ik vraag mij af waar al dat geld voor nodig is', vraagt zij zich af.

Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zei eerder, dat hij de kosten voor de verkiezingen van 2020 schat op ongeveer Srd 160 miljoen - een recordbedrag. Dat is praktisch een verdubbeling van de begroting voor de verkiezingen van 2015. 'Ons budget (voor het OKB) voor de verkiezingen is Srd 6 miljoen. Ook de begroting van 2015, Srd 80 miljoen, was veel te hoog', zegt de OKB-voorzitster.

Van Dijk-Silos zegt, dat het ministerie zou moeten verklaren waar dat het recordbedrag van 160 miljoen allemaal naartoe moet gaan. Minister Noersalim zei, dat er bijna 7.000 mensen landelijk worden ingezet bij onder meer de stembureaus. De kosten voor deze krachten komen voor rekening van Binnenlandse Zaken.

De OKB-voorzitster zegt dat zij niet in de positie is om iets te doen tegen het hoge budget. Zij kan hooguit kritische kanttekeningen plaatsen. Zij verwacht wel dat de minister van Financiën 'zal ingrijpen', gezien het onrealistische bedrag. De regering heeft voor 2020 een recordbegroting geprojecteerd van bijna Srd 15 miljard, inclusief de verkiezingsbegroting. De begroting is nog niet behandeld en goedgekeurd door het parlement, maar wordt in elk geval als 'onverantwoordelijk hoog' bestempeld door lokale en buitenlandse financiële deskundigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten