vrijdag 31 januari 2020

Ministerie van Volksgezondheid ontzenuwt nepnieuws over coronavirus in Suriname

'Meldingen inzake coronavirus alleen via officiële kanalen door ministerie van Volksgezondheid'


Naar aanleiding van geruchten dat drie personen besmet zouden zijn met het coronavirus en door een ambulance in de Gompertstraat zijn opgehaald, heeft Cleopatra Jessurun, waarnemend directrice van het ministerie van Volksgezondheid, weer benadrukt dat deze beweringen niet op waarheid berusten. 

In een verklaring vandaag, vrijdag 31 januari 2020, tegenover het Nationaal Informatie Instituut (NII) zegt de functionaris: 'Tot op vandaag zijn er geen bevestigde, verdachte of vermoedelijke gevallen vermeld gekregen, bij het ministerie van Volksgezondheid noch bij het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg).

In een spraakbericht beweert een man, dat drie personen door een ambulance zijn opgehaald.

Na kennis te hebben genomen van deze beweringen heeft het ministerie haar public health officers gedirigeerd naar de locatie waar de personen zich zouden hebben bevonden. Volgens de waarnemend directrice is het team nagegaan of er inderdaad mensen door een ambulance zijn opgehaald. Er zijn ter plekke personen ondervraagd, die echter aangaven niets hiervan af te weten.

Het ministerie constateert dat er sprake is van nepnieuws. 'Het ministerie betreurt het, dat er paniekzaaiers zijn die zich al enige tijd bezighouden met het verspreiden van valse berichten. Op de samenleving wordt wederom een beroep gedaan geen onrust te zaaien én rassenhaat te voorkomen.'

Verder roept Jessurun de samenleving op zich niet laten misleiden door nepberichten. Meldingen ter zake het coronavirus zullen alleen via de officiële kanalen door het ministerie van Volksgezondheid gedaan worden. Het ministerie heeft reeds een Plan van Aanpak opgesteld en verder hebben alle instanties richtlijnen ontvangen.

'Volksgezondheid is alert en neemt alle maatregelen in acht om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus Suriname binnenkomt. Personen die recentelijk uit een hoog risico gebied zijn gekomen en symptomen van koorts, kortademigheid of longproblemen vertonen, dienen zich per direct naar hun huisarts te begeven of te bellen naar de BOG-hotline 178. De samenleving wordt gevraagd preventieve maatregelen in acht te nemen: handen goed wassen met zeep of desinfecteren, gebruik van wegwerpdoekjes bij het niezen of hoesten, contact vermijden met personen die griepachtige verschijnselen vertonen, zoals hoesten en/of niezen, hoofdpijn, koorts en lichaamspijnen. Ook wordt het contact met zieke veestapels afgeraden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten