vrijdag 31 januari 2020

CARICOM-ambassadrice biedt geloofsbrieven aan aan de CARICOM Secretaris-Generaal

(Bron foto: Facebook)
Chairmè Haakmat-Konigferander toegelaten tot CARICOM Comité van Ambassadeurs


Ambassadrice Chairmè Haakmat-Konigferander heeft woensdag haar geloofsbrieven aangeboden aan CARICOM Secretaris-Generaal Irwin LaRocque in Georgetown, Guyana. Met deze handeling is de ambassadrice ook toegelaten tot het CARICOM Comité van Ambassadeurs. Leden van dit Comité zijn speciale vertegenwoordigers van hun land en spelen een belangrijke rol in de bestuursstructuur van de CARICOM, zo schrijft althans het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 31 januari 2020. 

De belangrijkste taak van dit Comité is strategische adviezen en aanbevelingen te doen inzake de voortgang van het integratieproces in de regio. Ambassadrice Haakmat-Konigferander benadrukte de belangrijkheid van CARICOM als een regionale organisatie en de committering en de bijdrage die Suriname levert aan het integratieproces.

Om de zogenoemde 'CARICOM Joint Enterprises' gedachte van president Desi Bouterse, die in 2012 is geïntroduceerd in de CARICOM, uit te voeren heeft Suriname onder andere met Barbados de samenwerking op het gebied van implementatie van de agrarische productie nader inhoud gegeven. De CARICOM Joint Enterprises zal de private sector in de gelegenheid stellen om met gezamenlijke inspanningen duurzame kansen te creëren voor de Caribische regio. Ook de nieuwe ontwikkelingen in de regio op het gebied van aardolie en gas zijn besproken.

De regio wordt bedreigd door klimaatverandering en Haakmat-Konigferander benadrukte het mandaat dat Suriname kreeg tijdens de conferentie van de landen met een hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad (HFLD, high-forest/low-deforestation) in februari 2019 (Panama, Colombia, Congo, Peru, Belize, Gabon, Guyana, Suriname, Bhutan, Zambia, Frans-Guyana). Zij gaf aan dat Suriname zich zal blijven inzetten op internationaal niveau voor financiering ten behoeve van HFLD ontwikkelingslanden.

Aan Surinames verantwoordelijkheid in de CARICOM voor gemeenschapsontwikkeling en Culturele Samenwerking, waaronder cultuur, gender, jeugd en sport zal ook ruime aandacht besteed worden, zodat Suriname een voortrekkersrol zal blijven vervullen van jeugdparticipatie op alle niveaus. De Secretaris-Generaal wees op de ervaring die de ambassadrice heeft binnen  CARICOM en gaf aan zich te verheugen op haar visie met betrekking tot de verschillende vraagstukken waarmee de regio wordt geconfronteerd en garandeerde de ondersteuning van het CARICOM Secretariaat in het verwezenlijken van haar taak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten