vrijdag 31 januari 2020

DA'91: 'Voor ons staat vast dat governor Centrale Bank niet alleen heeft gehandeld'

'Lijst moet gepubliceerd worden met namen en doelen waarvoor en wie van de 100 miljoen USD heeft geprofiteerd'


'Met de escalerende schandalen onder de regering Bouterse zijn wij nu geconfronteerd met het verdwijnen van minimaal USD 100 miljoen aan privégelden van de samenleving. DA’91 gaf al in november 2019 aan, dat de banken door governor Van Trikt elk eind van de maand onder druk werden gezet om een belegging/geld voor de CBvS over te maken voor een week, zodat de moederbank die zogenaamd in haar 'boeken' kan registreren en dan doen lijken alsof de 'reserves' voor die maand ineens zijn toegenomen. 

Hoewel de gemeenschap al geruime tijd, vanaf het Fitch-rapport aangaande de CCC-rating, om verklaringen vanuit de Bankiers Vereniging riep, zweeg deze in alle talen. Het was deze zelfde voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging (SBV) die tijdens het VES-debat in juni 2019 de gemeenschap de garantie gaf dat er dusdanige afspraken en controle zou zijn op de tegoeden ondergebracht bij de CBvS, dat niemand zich zorgen hoefde te maken. Dit zwijgen werd alleen doorbroken nadat tijdens de DA’91 anti-corruptie avond de inleider aangaf dat het geld van de gemeenschap is verdwenen en dat indien de SBV zwijgt, zij medeplichtig zijn aan corruptie. 

Als reactie hierop kwam de SBV uit met een verklaring dat zij misleid is door de leiding van de CBvS. 

Eerder wendde de Raad van Bestuur van de CBvS ook voor, dat zij misleid was door de leiding van de bank. En ook de minister van Financiën doet alsof hij van de prins geen kwaad weet. Deze stellingen van de SBV, de RvT en de minister zijn voor ons totaal ongeloofwaardig. Als zij hun werk correct hadden uitgevoerd dan was deze beroving van de Surinaamse samenleving ze absoluut niet ontgaan. Bovendien als het ze wel ontgaan is, dan is het een duidelijk brevet van ongeschiktheid naar alle drie instanties om een correcte inhoud te geven aan hun functie en de samenleving te beschermen. 

Voor ons staat vast dat de governor van Centrale Bank, geselecteerd en geplaatst door de regering Bouterse niet alleen heeft gehandeld. Het is dan ook heel wrang dat diezelfde voorzitter van de Bankiers Vereniging die 6 maanden terug met veel verve de samenleving de garantie gaf dat hun tegoeden veilig waren bij de CBvS en dat zijn organisatie daarop toe zou zien, nu aangeeft te zijn misleid en vervolgens wederom verwacht dat de samenleving hun vertrouwen in hem stelt om een nieuwe afspraak aan te gaan met deze zelfde regering. Een afspraak die overigens door deskundigen al bestempeld is als onuitvoerbaar. 

DA’91 eist dat alle resterende tegoeden van de burgers per direct worden teruggegeven aan de bankinstellingen. Voorts moet de lijst gepubliceerd worden met namen en doelen waarvoor en wie van de 100 miljoen USD heeft geprofiteerd. En allen die hieraan direct of indirect schuldig en medeplichtig zijn moeten terstond uit functie en via het recht beoordeeld worden. 

Ons totale bankwezen staat nu als onbetrouwbaar te boek en dat is desastreus voor onze economie. Met nog 6 maanden voor de boeg om ons Risk Assessment als land te presenteren maakt DA’91 zich bijzonder zorgen, dat Suriname ge-blacklist zal worden door het totale financieel beleid dat de regering Bouterse gevoerd heeft sinds 2010. 

De economisch ramp waarin ons land nu gestort wordt is jammer genoeg het verwachte gevolg van het structureel wanbeleid gevoerd door opeenvolgende regeringen Bouterse. DA’91 heeft steeds gewaarschuwd hiervoor. 

Wij roepen de totale samenleving op geen genoegen te nemen met niet verifieerbare verklaringen vanuit de regering. Deze regering is andermaal gebleken niet bereid en in staat te zijn om ons land goed te besturen. Onze roep van meer dan 3 jaar terug herhalen wij weer: Regering Bouterse moet naar huis. Suriname verdient beter! 

DA’91 Publiciteitsdienst'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten