vrijdag 31 januari 2020

ABOP: 'Barbaars dat US$ 100 miljoen uit de kasreserve is verdwenen'

'De president moet verant- woording afleggen in De Nationale Assemblee'


De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij (ABOP) vindt het barbaars dat US$ 100 miljoen uit de kasreserve, van de negen algemene banken bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), verdwenen is. Hierover moet de president verantwoording afleggen in De Nationale Assemblee, stelt de ABOP vrijdag 31 januari 2020 in een verklaring. 

'De partij wenst openheid van zaken en volledige transparantie. De kwaliteit van het toezicht op banken zeer ondermaats. De CBvS moet een onafhankelijke entiteit zijn, maar speelt onder één hoedje met de overheid. Het was geen goed idee van de overheid om de negen algemene banken voor indirecte monetaire financiering te gebruiken. 

Het is absurd, dat de moederbank kunstmatig in stand wordt gehouden met het geld van de handelsbanken. Het is belachelijk, dat een governor van de CBvS onmiddellijk na zijn benoeming peperdure auto’s koopt, op luxe reizen gaat, dure en onverantwoorde panden koopt en binnen 1 jaar op basis van 'diefstal' ontslagen wordt. 

Dit zwakke fiscaal beleid kan de start van het einde van de Surinaamse monetaire 'bubble' betekenen. De ontmaskerde corruptie en misleiding bij de CBvS zorgt voor enorme nationale monetaire onrust en internationale schande, meent de ABOP. 

Aan de regering wordt de volgende vragen gesteld: 
• Waar het geld is? En waarvoor is het aangewend? Zijn de bedragen van de vreemde valuta kasreserve naar de Staat of naar een particulier overgemaakt voor het financieren van het begrotingstekort? 
• Wie zijn allemaal verantwoordelijk geweest voor het beheer binnen de CBvS? 
• Welke garantie hebben burgers dat hun tegoeden op de bank veilig zijn? 
• Hoe gaat de regering het gestolen geld van de burgers terugbetalen? 
• Hoe gaat de regering het vertrouwen in de CBvS en de Surinaamse munt op korte termijn herstellen zodat de crisis niet verergerd? 
• Wat is gebeurd met de strikte voorwaarden waaronder de commerciële banken bereid waren om mee te werken aan het plaatsen van de vreemde valuta kasreserves onder beheer van de CBvS?'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten