dinsdag 17 december 2019

Peruaanse moeder gescheiden Siamese tweeling: 'Dat ze los zijn is mooiste kerstcadeau ooit’

Edgar en Dominick tijdens achttien uur durende marathonoperatie gescheiden


Xiomara Morales, een jonge moeder uit Peru, kan haar geluk niet op. De vrouw beviel vorig jaar rond deze tijd na een keizersnede van de Siamese jongenstweeling Edgar en Dominick. 

De fragiele kleintjes zaten met hun bekkens aan elkaar gegroeid, maar werden onlangs tijdens een achttien uur durende marathonoperatie met succes gescheiden.



Tijdens de komende feestdagen zijn de jongetjes voor de eerste keer ‘los’ thuis, tot groot genoegen van hun moeder.

Edgar en Dominick werden in september dit jaar in een kinderziekenhuis in hoofdstad Lima gescheiden door een team van veertig specialisten zoals kinderartsen, radiologen, anesthesisten, urologen, operatieassistenten en verpleegkundigen.


Luis Apaza, een van de betrokken doktoren, verklaarde tegenover het internationale persbureau Reuters dat het een wonder is dat de razend ingewikkelde ingreep is gelukt. 'Dit is het fantastische resultaat van iedereen die in het ziekenhuis goed samenwerkt.' 

Hoewel de operatie ingewikkeld en tijdrovend was, noemde Apaza de positieve uitkomst belangrijker. 'Het is van onschatbare waarde om de ouders zo gelukkig te zien en het is fijn dat de twee jongetjes herenigd kunnen worden met het thuisfront.'


Volgens de arts was vooral de eerste fase van de ingreep lastig. Zo moesten de chirurgen proberen de zenuwbanen in de bekkens van de baby's te sparen, opdat ze de mobiliteit in hun beentjes niet zouden verliezen. Verder moesten de vergroeide urinewegen, spijsverteringskanalen en heupen worden gescheiden. Uiteindelijk ondergingen de kleintjes reconstructieve chirurgie om hun lijfjes weer te herstellen.

Artsen voorspellen, dat de Peruaanse tweeling waarschijnlijk extra en andermaal ingrijpende operaties moet ondergaan naarmate ze ouder worden. Over de prognoses voor Edgar en Dominick doen de betrokken artsen nog geen uitspraken. Voor dit moment is moeder Xiomara Morales dolblij dat de vrolijk kraaiende en gezond ogende mannetjes weer thuis zijn. Edgar en Dominick maken het naar omstandigheden goed en zullen door de betrokken specialisten haarscherp in de gaten worden gehouden.

De moeder: 'Ik wilde zó graag dat ze met kerst gescheiden bij me zouden zijn. Dat is gelukt. Ze zijn het mooiste kerstcadeau ooit. Eindelijk kan ik ze los van elkaar in mijn armen houden.' 

De manier waarop Edgar en Dominick vergroeid waren, is zeldzaam en komt bij een op de 200.000 geboorten wereldwijd voor.

(Suriname Mirror/UNO TV/AD/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten