donderdag 5 december 2019

Geweld en moorden blijven wijdverbreid in Colombia

Burgemeester, sociaal leider en gedemobiliseerd FARC-lid vermoord


Geweld, een van de oorzaken van de protesten en demonstraties die plaatsvinden in Colombia, blijft wijdverbreid in het land. Terwijl woensdag 4 december 2019 anti-gregeringsprotesten plaatsvonden in Colombia, meldden lokale media de moord op één burgemeester, één sociaal leider en één gedemobiliseerd FARC-lid.

Elicerio Mendoza, sociaal leider en gemeenschapsleider, werd dinsdagavond gedood in de gemeente San Vicente del Caguán (zuiden).

Volgens de eerste informatie werd Mendoza, die met zijn vrouw op een motorfiets reed, onderschept door vreemden die hem herhaaldelijk neerschoten, meldde de lokale BLU-radio.

Senator Victoria Sandino van de FARC-partij (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) meldde bovendien, dat de voormalige strijder Manuel Santo Yatacue woensdag 4 december 2019 werd vermoord in het departement Cauca (west). 'Begrijpt de nationale regering nog steeds niet dat het essentieel is om de veiligheidsgaranties te implementeren die zijn overeengekomen in het vredesakkoord (ondertekend in 2016 tussen de Colombiaanse staat en de voormalige FARC-EP)? Hoeveel doden zijn er nog meer?', benadrukte ze:


Manuel Santos Yatacue, die deelnam aan het programma van zijn gedemobiliseerde guerrilla-groep, en zijn vrouw werden aangevallen tijdens het rijden door de plaats Buenos Aires, waar een half dozijn illegale gewapende groepen strijden om controle over verlaten FARC-grondgebied en met name de illegale goudmijnenin de regio.

De aanval vond plaats in de buurt van de beschermde plek waar de voormalige FARC-guerrilla's een coöperatieve koffieboerderij waren begonnen als onderdeel van hun re-integratie.


(President Ivan) 'Duque spreekt over vrede voor de wereld, maar doet niets in Colombia om het geweld te stoppen. # 4DElParoSigue', aldus de FARC-partij op Twitter:


Ondertussen bevestigde gouverneur van het departement Cundinamarca (midden), Jorge Emilio Rey, de moord op de burgemeester van de gemeente Sutatausa, Jose Humberto Rodriguez. Sutatausa, een rustig stadje in het noorden van Cundinamarca.

De moord schokte de stad en verwarde de politie, omdat Rodriguez geen doodsbedreigingen had gemeld en er geen illegale gewapende groepen actief zijn in het gebied. Bovendien was de rustige stad niet gemarkeerd vanwege mogelijk electoraal geweld en waren er geen aanwijzingen voor onregelmatigheden bij de verkiezingen in oktober.

De enige gebeurtenis uit het buitengewone was, dat de gekozen burgemeester het slachtoffer was geworden van vervolging door zijn voormalige rivalen door rechtszaken, maar geen aanwijzing dat dit zou escaleren.

Niettemin werd Rodriguez door twee huurmoordenaars neergeschoten en stierf vlak voor middernacht in het ziekenhuis, de stad in shock latend en zijn familie in verdriet.


(Suriname Mirror/Prensa Latina/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten