zaterdag 26 oktober 2019

Ex-minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin ernstig ziek

NDP-kopstuk naar Colombia voor medische behandeling


NDP-kopstuk ex-minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin is ernstig ziek. Dat heeft de politicus zelf via social media laten weten, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 26 oktober 2019.

Twee weken geleden vertrok de ex-bewindsman naar Colombia voor medische behandeling.

'Mensen in Suriname, hartelijk bedankt voor alle ondersteuning die ik krijg. Ik zie de appjes, ik lees ze, ik kan niet allemaal beantwoorden, maar ik ben heel blij. Jullie mogen er verzekerd van zijn dat het me helpt in m'n fight', zegt Lackin in een videofilmpje vanaf zijn ziekbed. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat hij zijn ziekte zal verslaan. 'Thank you for the wonderful support en ik hou ook heel veel van jullie. Thank you very much', besluit de politicus.

Lackin was jarenlang bij diverse aangelegenheden de spreekbuis van NDP-voorzitter Desi Bouterse en de partij voordat Bouterse in 2010 president werd. Na de verkiezingen van mei 2010 werd hij in augustus dat jaar aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken in het eerste kabinet-Bouterse.

Na de verkiezingen van 2015 kwam Lackin niet terug in de regering. Hij werd op het Kabinet van de President aangesteld als coördinator van het milieubeleid. De afgelopen jaren heeft hij Suriname op verschillende grote internationale conferenties over milieuvraagstukken en de klimaatcrisis vertegenwoordigd.

Tijdens zijn ministerschap heeft Lackin zich onder meer ingezet om Suriname beter te integreren in Latijns-Amerika en werd door hem zwaar getrokken aan de Unasur-agenda. Onder zijn leiding herstelde het diplomatiek contact tussen Suriname en Den Haag enigszins, nadat deze bij het aantreden van Bouterse sterk was bekoeld vanwege uitspraken van Maxime Verhagen, de toenmalige Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken.

Verhagen had daags na de verkiezingsoverwinning van de NDP verklaard, dat Bouterse mocht hij tot president gekozen worden, niet welkom was in Nederland. Die uitspraak schoot Paramaribo in het verkeerde keelgat en de bilaterale betrekkingen met Den Haag werden op ijs gezet. In januari 2013 zette de dooi in toen Lackin bilateraal overleg voerde met zijn toenmalige collega Frans Timmermans. Beide landen stelden daarna weer ambassadeurs aan als diplomatieke vertegenwoordiger in het andere land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten