zaterdag 26 oktober 2019

RO-minister Dikan onder de indruk van Chinese stad Yiwu....

(Bron foto: NII)
'Suriname kan veel leren van Yiwu in de Chinese provincie Zhejiang'


Suriname kan veel leren van de bloeiende stad Yiwu in de Chinese provincie Zhejiang. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO), die sinds woensdag in China is - met districtscommissarissen Armand Jurel (Para) en Mike Nerkust (Paramaribo Noord-Oost) en NDP-Assembleelid Patrick Kensenhuis - is onder de indruk van Yiwu, aldus het Nationaal Informatie Instituut (NII) vrijdag 25 oktober 2019.

Hij heeft bij een beleefdheidsbezoek aan burgemeester Duo Jia een uiteenzetting gehad van de geschiedenis en de groei van de stad. Dikan gelooft, dat in Suriname de ontwikkeling van de districten en het binnenland veel meer zou kunnen opschieten door een voorbeeld te nemen bij deze stad. 'Door aan te pakken en samen te werken kan er veel worden bereikt.'....

* Yiwu is een stadsarrondissement met 1.234.000 inwoners in het stadsprefectuur Jinhua in de provincie Zhejiang. Het stadsarrondissement staat bekend om de handel in grondstoffen en zijn vrije markt. In Yiwu staat de Guyuebrug, een brug uit 1213. * (Wikipedia)

Yiwo staat onder meer bekend om de revolutionaire manier waarop kleine en middelgrote ondernemingen zich ontwikkelen met behoud van lokale culturen en tradities. 'Wij herbergen een internationale handelsstad en de grootste markt van deze provincie. Onze markt alleen beslaat een oppervlak van kilometers', aldus Jia over zijn stad.

(Bron foto: Youlin Magazine)

Bijna 80% van de Chinese producten die door Suriname worden geïmporteerd komt uit Jiwu.

Dikan is in China voor een internationale industrie conferentie in Xianning City volgende week. Hij kijkt ook uit naar nieuwe gebieden waarop Suriname en China kunnen samenwerken. Xianning City bevat warmwaterbronnen en produceert een groot aantal producten. De minister heeft de uitnodiging van Liu Fuxing, vice-districtscommissaris van die stad. Liu Fuxing stond in september aan het hoofd van een delegatie die naar Suriname was afgereisd.


Xianning en Paramaribo hebben een hechte samenwerking die door de twee landen wordt gekoesterd. Toch is er nog ruimte om die te versterken. De reeds geïdentificeerde gebieden, waar de twee landen potenties zien om samen te werken, zijn onder meer industrie en op medisch gebied. Minister Dikan denkt dat Suriname ook kan leren van de voorsprong van Xianning City op het gebied van grootschalige landbouw als inkomstenbron, ecotoerisme en industrie.

Momenteel is er al een samenwerking op basis van stedenband tussen Para en Xianning City. In dat kader zijn er in de afgelopen periode al enkele ontwikkelingsprojecten uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten