zaterdag 26 oktober 2019

Tijdsverschil tussen Suriname en Nederland weer vier uur door wintertijd

Klok in Nederland in nacht zaterdag 26 op zondag 27 oktober weer om 03:00 uur een uur teruggedraaid


Er is nog geen besluit genomen over het wel of niet afschaffen van de zomer- of wintertijd binnen de Europese Unie, dus wordt de klok komende nacht - van zaterdag 26 op zondag 27 oktober 2019 - in Nederland om 03:00 uur een uur teruggedraaid. Daardoor is het tijdsverschil tussen Suriname en Nederland weer vier uur. 

De wintertijd geldt nu nog voor heel de Europese Unie, al had de Europese Commissie eigenlijk al van het systeem van zomer- en wintertijd af gewild. De lidstaten zagen zo'n snelle afschaffing niet zitten en besloten dat het voor 2021 niet gebeurt.

In het voorstel van de commissie mag ieder EU-land zelf kiezen voor permanente zomer- of wintertijd. Het Nederlandse kabinet weegt de voor- en nadelen nog af en wil 'zoveel mogelijk' dezelfde tijd aanhouden als buurlanden.

Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwden deskundigen vorig jaar voor meer winterdepressies en een hogere kans op kanker en hart- en vaatziekten bij een permanente zomertijd. Tien van de elf experts vonden dat Nederland het Engelse GMT zou moeten aanhouden. Geografisch ligt Nederland namelijk in dezelfde tijdszone als Londen.

Nederland kende overigens eerder zijn eigen tijdszone: Amsterdamse Tijd. Tussen 1909 en 1940 liep de tijd hier 20 minuten voor op de tijd in Londen.

(Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten