dinsdag 22 oktober 2019

Brazilië verzamelt sinds 12 september ruim 600 ton olie van zijn noordoostelijke stranden

Naam Shell duikt op bij mysterieus olielek

(Bron foto: IBAMA - Dom Total)

Brazilië heeft sinds 12 september meer dan 600 ton olie verzameld van zijn noordoostelijke stranden, zei de regering maandag 21 oktober 2019, meer dan het dubbele van een schatting van olie en zand verzameld door staatsoliemaatschappij Petrobras.


Olie spoelt al twee maanden aan de kust van Noordoost-Brazilië aan, maar de oorsprong ervan is tot nu toe een mysterie gebleven.

De olie is inmiddels op 187 plekken aangetroffen in 8 van de 26 Braziliaanse deelstaten. Eerder op maandag zei Petrobras, dat het 280 ton olie en zand van de stranden had verzameld.


De Braziliaanse regering heeft gezegd dat de olievlek van oorsprong Venezolaans is, maar is inmiddels gestopt met het verwijten van hun socialistische regering voor het incident. Venezuela heeft ontkend dat het schuld heeft.

In de olieresten zijn twee vaten aangetroffen van Shell waar smeermiddelen voor de scheepvaart in hebben gezeten, reden voor Braziliaanse media om Shell onder de loep te leggen. Shells Braziliaanse dochterbedrijf heeft vragen vanuit de IBAMA (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) moeten beantwoorden.


Een woordvoerster van het hoofdkantoor in Den Haag verduidelijkt, dat de vaten tot februari 2019 door Shell gebruikt werden voor transport van smeermiddellen, maar zeker niet voor olie. Het bedrijf ontkent dan ook dat de olie op de Braziliaanse stranden van haar is.



(Suriname Mirror/Diario do Centro do Mundo/Reuters/De Telegraaf/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten