maandag 14 oktober 2019

Verzekeringsmaatschappij Ennia start aansprakelijkheidsprocedure tegen miljardair Hushang Ansary (93) - Curaçao

Ennia en Centrale Bank willen 'groepson- rechtmatige daad' aantonen


Verzekeringsmaatschappij Ennia, die sinds de noodregeling van medio 2018 wordt bestuurd door de Centrale Bank CBCS, begint een aansprakelijkheidsprocedure tegen de Iraans-Amerikaanse aandeelhouder, de 93-jarige miljardair Hushang Ansary. Het betreft een megazaak van een waarschijnlijk niet eerder gekende omvang, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 14 oktober 2019.

De aansprakelijkheidsprocedure - een bodemzaak - is gericht tegen Enniaeigenaar Parman Group, Ansary zelf, zijn dochter Nina Ansary en de voormalige Ennia-bestuurders Abdallah Andraous, Ralph Palm en Gijsbert van Doorn. Zo schrijft het dagblad te hebben vernomen uit informatie die in het weekend deels op straat kwam te liggen.

In wezen willen de Ennia-entiteiten hun geld terug en vorderen zij het (solvabiliteits)tekort. Het gaat daarbij om ten minste 700 miljoen gulden.

Eerder slaagden Ennia en CBCS er al in om circa 500 miljoen gulden, die geparkeerd stond bij Merrill Lynch in de Verenigde Staten, weer grotendeels beschikbaar te krijgen, zodat deze gelden in elk geval weer onder controle van Ennia zelf zijn. Het solvabiliteitstekort op lange termijn, mede als gevolg van onrechtmatige onttrekkingen in het verleden en onrechtmatige gedragingen, moet weggewerkt worden maar dit betekent niet dat er een liquiditeitstekort is.

Ennia kan gewoon aan alle betalingsverplichtingen voldoen. In de procedure gericht op aansprakelijkheid willen Ennia en CBCS groepsonrechtmatige daad aantonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten