maandag 14 oktober 2019

Minister Chotkan in gesprek met Meteorologische Dienst vanwege plotseling noodweer

Meteodienst informeert de burger niet over naderende zware regenbuien

Regenbuien voor de kust maandagochtend, 7 uur (Bron: accuweather.com)

Website Meteodienst was niet bereikbaar...


Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft vanmorgen, maandag 14 oktober 2019, een onderhoud hebben met de Meteorologische Dienst, die onder hem valt, naar aanleiding van het noodweer van gistermiddag, aldus Starnieuws.

Het komt te vaak voor dat de samenleving niet van te voren wordt gewaarschuwd voor extreme regenval en windstoten, waardoor ze wordt verrast door het weer. De minister merkt op, dat er heel wat is geïnvesteerd in de Meteorologische Dienst.

Door klimaatverandering is het noodzakelijk om vooraf alarm te slaan. De website van de Meteorologische Dienst was gisteren niet eens bereikbaar.

Chotkan stelt, dat door de hevige regenbui van gisteren, duidelijk is gebleken dat op plekken waar de lozingen opgehaald zijn gebieden niet onder water zijn gelopen. Op basis van de oriëntatie in het veld, zullen trenzen die niet opgehaald zijn, worden aangepakt. Zo is de kreek in de Jamaludinstraat op Maretraite pas opgehaald. Dat gebied, dat doorgaans bij een fikse regenbui onder water kwam te liggen, was zondag droog. Een buurtbewoner zegt, dat het wonderbaarlijk is, dat de buurt deze keer niet onder water is gelopen.

Het gaat om een extreme regenval, terwijl het nog de kleine droge tijd is. De volle maanstand is waarschijnlijk ook van invloed geweest op het weer.

Uit gegevens van Zanderij blijkt dat Brownsweg, Groningen, Lelydorp, Mariënburg, Moengo, Onverwacht, Paramaribo en Wageningen regen en onweer hebben gehad. Totness en Nieuw Nickerie zijn droog gebleven.

Op basis van satellietbeelden blijkt dat er een behoorlijke storing was boven de kust. Ook Guyana en andere landen hebben last gehad van deze storing, die gepaard ging met windstoten, bliksem en hevige buien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten