zaterdag 10 augustus 2019

Peru schort een recent uitgegeven bouwvergunning voor Southern Copper Tia Maria-kopermijn op

Southern Copper Corp tracht al bijna tien jaar Tia Maria te bouwen, maar ondervind tegenstand van lokale inheemsen


Het Consejo Nacional de Minería in Peru heeft vrijdag 9 augustus 2019 een recent uitgegeven bouwvergunning voor de Southern Copper Tia Maria-kopermijn opgeschort, een project dat gewelddadige protesten van lokale inheemsen heeft veroorzaakt..

De vergunning wordt geschorst totdat overheidsfunctionarissen de wettigheid ervan evalueren samen met bezwaren van lokale autoriteiten in de regio Arequipa waar Tia Maria, een project van $ 1,4 miljard, zou worden gebouwd, vertelde minister van Energie en Mijnen Francisco Ismodes aan de lokale omroep RPP. De beoordeling zal waarschijnlijk twee tot drie maanden duren, zei hij.


Southern Copper Corp, een eenheid van Grupo Mexico, probeert al bijna tien jaar Tia Maria te bouwen, maar ondervindt tegenstand van lokale boeren en bewoners die vrezen voor vervuiling en verlies van watervoorzieningen en hebben de inspanning gedwarsboomd.

Het mijnproject, dat naar verwachting 120.000 ton koper per jaar zal produceren, is het onderwerp van discussie geweest over de vraag of de aanzienlijke belastinginkomsten van mijnen opwegen tegen de bezwaren van mensen die in de buurt van ze wonen.


Ismodes zei, dat de vergunning is geschorst om te voldoen aan een unaniem besluit van een mijnbouwcommissie. Het bedrijfsleven in Peru had het besluit van president Martin Vizcarra op 9 juli om Tia Maria een bouwvergunning te verlenen toegejuicht als teken van zijn engagement om investeringen te bevorderen. De geschorste vergunning is een nieuwe slag voor het ondernemersvertrouwen in Peru te midden van het vertragen van de economische groei, maar het kan helpen bij het kalmeren van gewelddadige protesten tegen Tia Maria die 400 miljoen dollar aan koper zendingen vanuit de haven van Matarani hebben geblokkeerd.

Marco Arana, een linkse politicus en anti-mijnbouwactivist, zei op RPP dat lokale protestleiders in Arequipa waarschijnlijk volledige nietigverklaring van de bouwvergunning zouden blijven eisen, maar de opschorting ervan zou de lokale autoriteiten kunnen helpen terug te keren naar de onderhandelingstafel.



Vizcarra verdedigde aanvankelijk de bouwvergunning van Tia Maria als resultaat van een juridisch verantwoorde evaluatie. Maar, eerder deze maand beval hij, onder druk van regionale gouverneurs, een herziening van de wettigheid ervan om rekening te houden met bezwaren van plaatselijke bewoners.

Southern Copper had de regering van Vizcarra publiekelijk onder druk gezet om een ​​bouwvergunning te verlenen om te voorkomen dat haar milieuplan op 1 augustus zou aflopen, wat het project met nog een jaar zou hebben vertraagd.






(Suriname Mirror/Peru21/Reuters/El Comercio/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten