zaterdag 10 augustus 2019

Sinds 2016 zijn ongeveer 160 inheemse leiders vermoord in Colombia

'We bevinden ons momenteel in een humanitaire crisis die continuïteit systematische genocide op inheemse volkeren aantoont'


De Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC) benadrukt vrijdag 9 augustus 2019 in een verklaring, dat 158 ​​inheemse sociale leiders zijn vermoord sinds de ondertekening in november 2016 van het vredesakkoord tussen de voormalige guerrillamacht FARC-EP (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo) en de Colombiaanse staat.



Inheemse organisaties hebben onlangs duizenden 'effecten op onze volkeren onderstreept; dat wil zeggen opsluiting, gedwongen ontheemding, moorden, bedreigingen, seksueel geweld, gedwongen werving, marteling, ontvoering, gedwongen verdwijning, decrritorialisatie en talloze schendingen van onze collectieve, individuele en territoriale rechten.'

'We bevinden ons momenteel in een humanitaire crisis die de continuïteit van de systematische genocide op inheemse volkeren aantoont', verzekerden ze.

De Inheemse en Sociale Alternatieve Bewegingspartij heeft onlangs bevestigd, dat het land getuige is van de 'systematische slachting van sociale leiders'. Een van de meest recente incidenten in dit verband vond eerder in augustus plaats met de moord op de inheemse bewaker Gersain Yatacue, in het noorden van Cauca.



De gebeurtenis vond plaats toen Yatacue - die werkte als 'coordinador de la guardia indígena' - werd benaderd en gedood door onbekende mannen. In dit verband zijn er herhaaldelijk veroordelingen uitgesproken over de situatie van geweld in het land, verergerd onder president Ivan Duque, die erop staat dat 'tijdens onze regeringsperiode ... we het aantal moorden met 35% hebben zien dalen'.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten