zaterdag 10 augustus 2019

Het Wayuú-dorp op schiereiland La Guajira, Colombia, dat ondervoeding versloeg

(Bron foto: UN0321718-UNICEF-Colombia-2019-Meija)
UNICEF Colombia werkt met 'Seres de Cuidado' aan verbeteren gezondheid moeders en kinderen


Zand, zon, wind ... en plastic. Veel plastic. Het kleine schiereiland La Guajira lijkt meer op een afgelegen deel van Afrika bezuiden de Sahara dan op het Caribisch gebied. Deze plaats, bekend als de inheemse hoofdstad van Colombia, is het land van de Wayuú. Het is een onherbergzame regio waar pastoralisme en traditie zich vermengen met kleinschalige detailhandel en smokkel, dankzij de poreuze grens met Venezuela in de buurt - een scheidslijn die de Wayuu aan beide kanten niet belemmert. 

In deze vergeten hoek van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waar iets meer dan een miljoen inwoners wonen, waarvan bijna de helft inheems, is aan de basisbehoeften van 65,2% van de bevolking niet voldaan. Inheemse kinderen en adolescenten, evenals zwangere vrouwen, zijn het meest kwetsbaar. De gegevens zijn expliciet: het moedersterftecijfer in La Guajira is 180,9 per 100.000 levendgeborenen, terwijl het regionale gemiddelde 69 is en het nationale gemiddelde 51,27. Onder de inheemse bevolking stijgt het percentage echter tot 242 per 100.000 levendgeborenen, hoger dan Zambia (224) en dichter bij Nepal (258).

(Bron foto: UNICEF)
 Een ander ongunstig cijfer voor de Guajiros is het kindersterftecijfer, met 18,6 per 1.000 levendgeborenen: 3,6 punten boven het regionale gemiddelde (15) en 7,45 punten boven het nationale gemiddelde (11.15), in een gebied waar bijna 430.000 kinderen en adolescenten zijn . Verder gaan dan de gemeente Uribia is niet gemakkelijk of veilig. Het asfalt verdwijnt en de aarde dwingt het beste uit de 4 × 4. Plots verdwijnt ook het verspilde plastic dat door het landschap loopt.

Als een open plek in het bos verschijnt de Kepischon-gemeenschap, gevormd door 14 Wayuú-families met 12 zonen en 12 dochters. Deze ranchería is uniek voor La Guajira. Een oase van rust gecentreerd rond een watermolen die de buren en hun vee bevoorraadt en zorgt voor overleven in een heet gebied zonder veel schaduw. In deze afgelegen ranchería proberen UNICEF Colombia en zijn partners de geschiedenis terug te draaien, dankzij de strategie 'Seres de Cuidado' ('Zorgverleners') die tot doel heeft de gezinszorg en opvoeding in de vroege kinderjaren te versterken door huisbezoeken en onderwijs 'in situ'.


'Ons doel is om met het gezin en de gemeenschap samen te werken via educatieve agenten die een voorbeeld zijn met zorg en opvoedingspraktijken, en instellingen inschakelen om te reageren op de behoeften van de gemeenschap op het gebied van basiszaken zoals gezondheid, burgerlijke stand en basisdiensten', legt Luz Ángela Ardunduaga, Child Survival and Development Specialist bij UNICEF Colombia.

De doelstellingen zijn even ambitieus als divers: van het verbeteren van de gezondheid van moeders en kinderen tot het aanmoedigen van mannen om een ​​actieve rol te spelen in de zorg, opvoeding en ontwikkeling van de jongste kinderen, en van het creëren van ruimtes en gedrag op basis van affectie, stimulatie, spel en communicatie, ter bevordering van processen voor de participatie en empowerment van de gemeenschap.

 Overheid en UNICEF-teams voeren samen met de gemeenschap een eerste beoordeling uit van verschillende gedragsindicatoren. Het zijn de Wayuú-vrouwen die dit proces leiden en ervoor zorgen dat de metingen nauwkeurig zijn, wat essentieel is voor het succes van de strategie. Deze indicatoren worden periodiek herzien, terwijl er workshops worden gehouden met kinderen en gezinnen, en een mobiel team houdt toezicht op de gezondheidsbehoeften met immunisatie en prenatale, nutritionele en orale zorg.


'Ik heb geleerd dat ik mijn kinderen naar hun groei- en ontwikkelingscontroles moet brengen en hun vaccinaties up-to-date moet houden. Dankzij zorgverleners is mijn man aandachtiger voor ons, hij neemt me mee naar de check-ups en wanneer mijn kinderen ziek worden, neemt hij ons mee naar het ziekenhuis', legt een moeder uit deze gemeenschap in Wayuunaiki, de lokale taal, uit .

De meest opmerkelijke prestatie, zoals Marita Perceval, regionale directeur van UNICEF voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, verklaart: 'Hier, in deze gemeenschap, is geen enkel kind ondervoed. Dankzij het leiderschap van de gemeenschapsautoriteit en het gezamenlijke werk van UNICEF en de regering heeft deze strategie het leven van elk kind en van de vrouwen en mannen in de gemeenschap veranderd.'

De uitdaging is nu om deze resultaten uit te breiden naar de rest van La Guajira en andere delen van Colombia met vergelijkbare behoeften, vooral gezien de toename van de migratiestromen vanuit Venezuela die de openbare diensten van het land overbelast.

(Suriname Mirror/ReliefWeb/UNICEF/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten