donderdag 1 augustus 2019

Wetsvoorstel Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname uiterlijk eind september naar Bouterse

(Bron foto: NII)
Grote uitdaging is demarcatie van woon- en leefgebieden inheemse en tribale volken


Uiterlijk 30 september wil het Management Team (MT) Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname haar wetsvoorstel aanbieden aan president Desi Bouterse. Na consultaties met verschillende betrokkenen zal vrijdag 16 augustus het MT, onder leiding van Wensely Misiedjan, opnieuw praten met het traditioneel gezag, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut (NII) woensdag 31 juli 2019.

De informatie die verkregen wordt tijdens de consultaties zal verwerkt worden in het het wetsvoorstel. De MT heeft dinsdag in de Congreshal een bijeenkomst gehouden. Naast overheidsfunctionarissen waren ook aanwezig vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, niet-gouvernementele organisaties, alsook de mijnbouw- en houtsector.

Het MT is belast met de uitvoering van het stappenplan ter realisering van de wettelijke erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname.

Misiedjan stelt, dat hij tevreden is over het traject dat tot nu toe is afgelegd met de sessies. Het doel van de sessies is om genoeg suggesties en input te krijgen die kunnen worden meegenomen bij het concipiëren van een conceptwet waarin erkenning van de grondenrechten van Inheemse en Tribale Volken wordt geregeld. Misiedjan heeft de aanwezigen ingelicht over het traject dat wordt gevolgd en uitgelegd hoe stapsgewijs naar het doel wordt gewerkt.

Het hoofddoel van de uitvoering van het stappenplan is een breed gedragen Surinaams model van wettelijke regeling van de grondenrechten der inheemse en tribale volken, dat consistent is met het internationaal recht. Misiedjan heeft tijdens de presentatie participanten ook inzichten verschaft in het grondenrechtenvraagstuk, de taakstelling en de doelen die worden nagestreefd.

Ook de voorzitters van de drie technische commissies (Commissie Wetgeving, Commissie Demarcatie, Commissie Bewustwording) hebben elk een korte inleiding gehouden over hun verrichtingen en aandeel in de uitvoering van het stappenplan. Een van de grootste uitdagingen van het MT is, volgens Misiedjan, de demarcatie van de woon- en leefgebieden van de inheemse en tribale volken. De commissie Demarcatie heeft tot taak die gebieden in kaart te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten