donderdag 1 augustus 2019

Tientallen mensenrechtengroepen steunen Amerikaanse journalist Glenn Greenwald in Brazilië

(Bron foto: AP-Ricardo Borges)
President Bolsonaro noemt hem een ​​'militant' en dreigt dat hij de gevangenis in moet


Tientallen mensenrechtengroepen hebben woensdag 31 juli 2019 hun steun betuigd aan de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, nadat de Braziliaanse president Jair Bolsonaro hem een ​​'militant' noemde en dreigde dat hij een gevangenisstraf moet krijgen.

Greenwald, die in Rio de Janeiro woont, was mede-oprichter van de onderzoekswebsite The Intercept, die gelekte chats heeft gepubliceerd waarin minister van Justitie Sergio Moro samenzweert om linkse icoon Luiz Inacio Lula da Silva buiten de presidentsverkiezingen van 2018 te houden die Bolsonaro uiteindelijk won.

De journalist, die deel uitmaakte van het team dat voor het eerst de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in 2013 interviewde, vertelde persbureau AFP vorige maand, dat hij 'groteske' bedreigingen had ontvangen die ook gericht waren tegen zijn Braziliaanse echtgenoot en geadopteerde kinderen adopteerde sinds zijn team de berichten begon te publiceren.

Een verklaring ondertekend door 26 persvrijheid- en mensenrechtenorganisaties verwierp 'de golf van aanvallen en bedreigingen' tegen Greenwald en andere leden van The Intercept in Brazilië. 'Persvrijheid en informatie zijn de pijlers van de democratie, ze overstijgen politieke verschillen en moeten koste wat het kost worden gegarandeerd en beschermd', aldus de verklaring van Reporters Without Borders en ondertekend door Human Rights Watch en PEN International.

Duizenden journalisten, kunstenaars en activisten verzamelden zich dinsdag in Rio de Janeiro in een openbare show van steun voor Greenwald, nadat Bolsonaro hem een ​​'militant' noemde. Op zaterdag zei Bolsonaro, dat de journalist 'in de gevangenis kon zitten in Brazilië'. Maar, de president voegde eraan toe, dat Greenwald niet zou worden uitgezet onder een decreet, dat Moro vrijdag had uitgevaardigd, dat Brazilië in staat stelt buitenlanders als zijnde gevaarlijk te deporteren.

Greenwald heeft te maken gehad met oproepen voor zijn deportatie na de gelekte gecodeerde berichten die Moro met Officieren van Justitie uitwisselde toen hij een rechter was die een groot corruptieonderzoek leidde, bekend als Car Wash.

Moro zegt dat vier mensen vorige week zijn gearresteerd wegens vermeende hacking van telefoons waar de chats naar The Intercept zijn gelekt. The Intercept heeft geweigerd de bron te identificeren of te onthullen hoe de informatie is verkregen.

(Suriname Mirror/Buenos Aires Times/France24/Istoe/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten