dinsdag 30 juli 2019

IAmGold evacueert zo'n 600 werknemers Rosebel goudmijn

Voorzitter personeelsbond Read kritisch over gebrekkige informatievoorziening directie mijn


Op een aantal stafleden en een kleine groep keukenpersoneel na, wordt iedereen van het bedrijfscomplex van Rosebel Gold Mines in het district Brokopondo weggehaald. De evacuatie van de ongeveer 600 personeelsleden is gisteren begonnen en gaat vandaag, dinsdag 30 juli 2019, door, zo bericht Starnieuws. De raffinaderij draait op een laag pitje, terwijl alle mijnbouwactiviteiten sinds zondagmiddag laat, zijn stopgezet. 

Lloyd Read, voorzitter van de personeelsbond bij het goudbedrijf, zegt dat evacuatie van het personeel zijn eerste gedachte was. 'Als je de veiligheid van de werknemers niet kan garanderen, kan je ze niet daar op het complex laten.' De bond en de directie praten vandaag over de situatie die is ontstaan na de rellen die zich zondag hebben voorgedaan. Bij die ongeregeldheden is een illegale porknokker doodgeschoten, is een andere gewond geraakt en hebben werknemers van het bedrijf ook verwondingen opgelopen.

De ongeregeldheden in de Roma Pit zijn gisteren uit de hand gelopen. Het beeld van illegale goudzoekers, die zich direct storten op de lading van de graafmachines zo gauw deze hun bucket naar boven halen, is al jaren een vertrouwd beeld. De onveilige situaties die zich daarbij voordoen zijn vaker aangekaart. Maar, zowel de overheidsinstanties als het bedrijf schijnen niet bestand te zijn tegen de invasie en de werkwijze van de illegale goudzoekers.

De taferelen van zondag waren ook niet mals, aldus Starnieuws. Woedende porknokkers die de werknemers van Rosebel van de graafmachines trokken en vervolgens de machines overgoten met gasoline en deze in brand staken. De verhitte menigte had het ook gemunt op de persoonlijke spullen van de werknemers.

Read gaf de opdracht aan de werknemers om zich te verwijderen uit het gebied en zich op de plant te begeven. Het kan er bij Read niet in, dat de multinational tot zondagavond nog geen informatie had gegeven aan zijn werknemers. 'Dat de multinational in die verschrikkelijk onveilige en onoverzichtelijke situatie niet gekeken heeft naar de belangrijkste factor, de mens, de werknemer.'

Hij is nog steeds gebelgd, dat de directie de werknemers zondag heeft onthouden van informatie over de situatie. De bondsvoorzitter onderkent dat de multinational enorme schade heeft geleden. Hij gaf zondag de opdracht aan de werknemers om de werkzaamheden te stoppen, zolang er geen duidelijkheid is en de veiligheid van de mensen niet is gegarandeerd. Ook als de productie weer wordt opgestart, zal het zo’n 40% minder zijn als gelet wordt op het aantal machines dat is vernietigd. Bijna de helft van de graafmachines is verwoest. Ook een bus waarmee het personeel van Nieuw Koffiekamp werd vervoerd, is verbrand.

Tot nog toe heeft de directie van Rosebel alleen aangegeven dat er een dode is gevallen op haar concessie in het district Brokopondo en dat 'mogelijk een andere persoon gewond is geraakt'. Ook deelt zij mee dat de operaties in het gebied zijn stopgezet vanwege de bezorgdheid over de veiligheid van de werknemers en overige personen. De directie wacht het onderzoek van de relevante overheidsautoriteiten naar het incident, af.

Twee jaar geleden hadden illegale goudzoekers ook grote schade aangericht aan bedrijfseigendommen van Rosebel Gold Mines. Toen vielen gewapende goudzoekers de werknemers in de Roma-Pit aan en moest de politie waarschuwingsschoten lossen. Een goudzoeker werd daarbij geraakt. En in 2016 waren er ook ongeregeldheden met illegale goudzoekers in de mijnen van Rosebel Gold Mines.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten